FAQ: Veelgestelde vragen

Gehoorbescherming op maat (Otoplastieken)

De belangrijkste reden voor onze gunstige prijs-kwaliteitverhouding is dat wij lagere overheadkosten hebben. Wij hebben geen grote winkels op dure toplocaties maar we komen persoonlijk bij je langs. Thuis of op het werk. Deze betere service en maximaal gemak is voor ons dus ook nog eens te realiseren voor een lagere prijs dan onze concurrenten.

Omdat we langskomen op locatie, kunnen alle collega’s tegelijk worden aangemeten, zonder dat ze lang van hun werk worden gehouden. Bijkomend voordeel is dat onze adviseurs meteen op locatie het geluid kunnen meten op verschillende werkplekken. Indien fgewenst verzorgen we bovendien toolboxen (voorlichting) op uw locatie. Zo bent u verzekerd van het beste kwaliteitsadvies voor de beste prijs!

Elke otoplastiek wordt persoonlijk op maat gemaakt. Hiervoor doorloopt elke otoplastiek verschillende handelingen. De productie van onze kwaliteitsotoplastieken is dusdanig efficiënt ingericht dat we dit voor een zo laag mogelijke prijs de beste kwaliteit en afwerking kunnen bieden. De hoge kwaliteit is vastgelegd in ons kwaliteitsmanagement en gecertificeerd met een ISO 9001 certificering.

Dit past uiteraard volledig binnen onze visie / missie om kwaliteitsgehoorbescherming voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te maken. Een belangrijke reden waarom we Klinkt Goed destijds hebben opgericht.
De service van het aanmeten en lektesten op locatie is in de kostprijs berekend. Achteraf vind je dus geen onverwachte extra kosten op de factuur. We rekenen geen voorrijkosten, ook niet voor de gratis lektesten. Bij Klinkt Goed zijn er geen verborgen kosten.

Wij komen ook gewoon langs voor één aanmeting! Iets wat bij veel concurrenten kostentechnisch niet mogelijk is. Omdat we door het hele land gehoorbescherming aanmeten en persoonlijk afleveren kunnen we efficiënte routes plannen. Hierdoor kunnen we ook kosteneffciënt langskomen voor één aanmeting.

Welk filter?

De beste gehoorbescherming is niet de otoplastiek die het meeste geluid dempt. Dat is een misvatting die veel gemaakt wordt. Onze keramische filters zorgen voor een zeer goede demping maar het belangrijkste: ze zorgen dat het geluid niet wordt vervormd. De natuurlijke klank zorgt dat je hersens geen moeite hoeven te doen om het geluid te interpreteren. Het geluid is gewoon wat zachter. Dat maakt dat je veel fitter bent aan het einde van de dag.

Welke toepassing?

Welke gehoorbescherming het beste is hangt af van de specifieke wensen en geluidssituatie. Wij hebben de beste gehoorbescherming voor verschillende toepassingen. Voor lassen wordt bijvoorbeeld een ander filter toegepast met andere eigenschappen dan voor motorrijders. En voor muzikanten hebben we weer andere geluidfilters dan voor de toepassing op bouwplaatsen. Elke situatie is anders en vraagt om andere eigenschappen van de otoplastieken.

Andere toepassingen dan bescherming tegen lawaai

Er zijn ook toepassingen die niet bedoeld zijn om te beschermen tegen lawaai. Gehoorbescherming wordt ook gebruikt om je beter te kunnen concentreren en minder snel afgeleid te zijn door geluiden tijdens je werk of studie. We maken zwemdoppen om te beschermen tegen water in de oren en slaapdoppen om te zorgen dat je kunt genieten van een betere nachtrust. De laatste twee hebben helemaal geen filter en worden gemaakt van extra zacht materiaal.

Otoplastieken of universal-fit?

Over het algemeen kun je zeggen dat onze gehoorbescherming op maat (otoplastieken) de beste gehoorbescherming is. Deze zijn persoonlijk op maat gemaakt en zitten dus perfect. Ze zijn bovendien perfect afgewerkt voor een urenlang draagcomfort. Je bent er van verzekerd dat ze de gehoorgang perfect afsluiten en ze hebben een dikkere massa waardoor otoplastieken meer geluid dempen dan bijvoorbeeld universal-fit gehoorbescherming.

Harde of zachte otoplastieken?

Zachte gehoorbescherming is in 95% van de gevallen de beste keuze. Het zachte materiaal blijft comfortabel wanneer je je kaken beweegt tijdens het kauwen of praten. Zachte otoplastieken gaan in de regel langer mee omdat ze flexibel meebewegen met de groei van het gehoororgaan. Maar wanneer je door je werk vuile handen hebt dan zijn harde otoplastieken prettiger omdat het gladde oppervalk minder vuil vasthoudt.
Zowel harde als zachte otoplastieken gaan -bij normaal gebruik- zeer lang mee. Harde otoplastieken zijn echter wel kwetsbaarder dan zachte. Zachte otoplastieken zullen bijvoorbeeld niet breken als ze op een harde vloer vallen. Alle otoplastieken zijn voorzien van een extra beschermlaag. De levensduur van het materiaal is dan ook niet van toepassing.

Controle en lektesten

Omdat je oor en de gehoorgang bestaat uit kraakbeen blijft het je leven lang groeien en daardoor kan de gehoorgang dusdanig veranderen dat de otoplastieken op een gegeven moment niet meer goed afsluiten. De pasvorm van een otoplastiek wordt daarom niet langer dan twee jaar gegarandeerd. Als een otoplastiek de gehoorgang niet meer goed afsluit kan het geluid 'lekken'. Om die reden is het dan ook nodig om de afdichting van de otoplastieken jaarlijks te controleren. Wanneer een otoplastiek 'lek' is, verschilt uiteraard per persoon. Gemiddeld gaan de otoplastieken 4 tot 5 jaar mee.

Reiniging en onderhoud

Door verkeerd gebruik kunnen otoplastieken uiteraard beschadigen. Stop de otoplastieken daarom altijd in de meegeleverde etui als je ze niet gebruikt. Het filter is gemaakt van een keramiek wat bijna zo hard is als diamant. Wel is het van belang voor een goede werking van het filter om het kanaal goed schoon te houden. Speciaal voor het reinigen van het kleine kanaal in de gehoorbescherming en tegen het aanhechten van oorsmeer heeft Klinkt Goed een reinigingsset samengesteld met alle benodigde onderhoud- en reinigingsproducten.

Geen dure verzekering nodig

Het komt niet vaak voor, maar voor het geval je je gehoorbescherming beschadigd of kwijt raakt, bieden wij een extra service voor onze klanten: Garantieplus. Op basis van de bestaande afdrukken maken wij nieuwe otoplastieken voor de helft van de prijs. Hierdoor heb je geen dure verzekering nodig (waarbij je de oordoppen dubbel en dwars hebt betaald). Bewaar de meegeleverde afdrukken van de gehoorgang daarom goed!
Harde otoplastieken worden vervaardigd uit een hoogwaardig acrylglas (Fotoplast). Zachte otoplastieken bestaan uit hoogwaardig siliconemateriaal. Daarnaast leveren we extra zachte otoplastieken. Deze laatste zijn ontwikkeld om mee te slapen. Het geeft extra comfort voor zijslapers. Ook blijven ze drijven waardoor dit materiaal ook perfect geschikt is voor zwemmen en watersport.

Comfort

De meeste mensen kiezen voor zachte otoplastieken. Vooral vanwege het optimale draagcomfort. Bij praten of kauwen beweegt het flexibele materiaal met je kaak mee.

In en uit doen

Harde otoplastieken zijn gladder en glijden gemakkelijker in je oor. Wanneer je de gehoorbescherming vaker op een dag in en uit doet, kan het dus prettiger zijn om gehoorbescherming van hard materiaal te kiezen.

Hygiëne

Door het gladde oppervlak is harde gehoorbescherming beter schoon te houden. Gehoorbescherming van zacht materiaal is ruwer en poreus waardoor het sneller vuil vasthoudt. Heb je een beroep waarbij je extreem vuile vingers krijgt dan is het misschien beter om harde otoplastieken te gebruiken.

Kwaliteit

Harde otoplastieken zijn kwetsbaarder dan zachte. Wanneer je harde gehoorbescherming per ongeluk laat vallen op een betonnen vloer dan kunnen ze beschadigen of barsten. Zachte otoplastieken gaan niet kapot als je ze laat vallen.

Levensduur

Elke gehoorgang verandert in de loop der jaren iets van vorm. Zachte otoplastieken gaan in de regel echter langer mee omdat het flexibele materiaal meebeweegt met deze verandering van de vorm. Dit betekent dat ze langer afdichten en minder snel geluid 'lekken'.

Demping

Beide soorten otoplastieken bieden de juiste bescherming van je gehoor met behoud van een natuurgetrouw geluid. Door de eigenschappen en dichtheid van het materiaal, dempen harde otoplastieken nog meer dan zachte otoplastieken. Als een werksituatie vraagt om een maximale demping, dan zal ook altijd een harde otoplastiek geadviseerd worden.

Afwerking

Harde en zachte otoplastieken worden afgewerkt met een speciale laklaag. Hierdoor zijn ze hypoallergeen, allergie arm en gemakkelijk schoon te houden.

Persoonlijk advies

De keuze voor harde of zachte otoplastieken is dus heel persoonlijk en afhankelijk wat je het meest comfortabel vind. Onze account managers helpen u bij het aanmeten van uw otoplastieken graag om de juiste keuze te maken.

Kleurmarkering rood en blauw

Alle otoplastieken, hard of zacht, transparant of kleur, hebben een kleurmarkering om rechts en links van elkaar te onderscheiden. Om eventuele verwarring te voorkomen hebben we afgesproken dat rood voor het rechteroor is en blauw voor het linkeroor. Deze afspraak is universeel en wordt ook door andere producenten van oordoppen gebruikt. Je gehoorgang links en rechts zijn natuurlijk niet hetzelfde. Vandaar dat deze codering alleen bij maatwerk wordt toegepast. Universal-fit oordoppen passen zowel rechts als links.

Ezelsbruggetje

Een handig ezelsbruggetje hierbij is dat ‘Rood’ begint met de letter ‘R’, net zoals het woord ‘Rechts’ begint met een ‘R’.
In blauw zit de letter ‘L’ van ‘Links’. Op die manier onthouden we dat rood altijd rechts gaat en blauw links.
Controleer voordat je ze in doet of de otoplastieken schoon zijn. En gebruik altijd schone handen om te voorkomen dat er vuil in de gehoorgang terecht komt.

Het inbrengen van gehoorbescherming (otoplastieken) verloopt gemakkelijker wanneer je met de ene hand het oor lichtjes naar achteren en omhoog trekt. Met de andere hand het otoplastiek langzaam in de gehoorgang plaatst.

Pak een otoplastiek aan het uiteinde tussen duim en wijsvinger. Plaats de otoplastiek voorzichtig met een lichte draaibeweging schuin omhoog in de gehoorgang.
Gehoorschade door beroepsmatige blootstelling aan lawaaibronnen is al jaren één van de meest voorkomende beroepsziekten. Voor bedrijven en werknemers staat daarom in de Arbowetgeving uitgebreid uitgelegd wanneer gehoorbescherming gebruikt moet worden. De preventie van gehoorschade en de aandacht voor gehoorbescherming is zo belangrijk omdat gehoorverlies onherstelbaar is. Om die reden moeten zowel fabrikant, werkgever als werknemer zich aan de strenge wet- en regelgeving houden.

Certificering fabrikant

De Europese verordening (EU) 2016/425 op persoonlijke beschermingsmiddelen deelt gehoorbescherming in de hoogste risicocategorie in (risicocategorie III). Door de verordening moeten wij als producent en leverancier van gehoorbescherming aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Onze producten zijn onafhankelijk getest door SATRA (notified body nummer 1777) conform EN-352-2:2002. Gehoorbescherming van Klinkt Goed is gecertificeerd in conformiteit met de Europese verordening (EU) 2016/425 PBM.

Verplichtingen werkgever

Als werkgever is het belangrijk om te controleren of de gehoorbescherming wordt geleverd conform de hoge eisen van de verordening EU 2016/425 PBM en de daaraan gerelateerde ARBO-eisen en -wetgeving. Zo is het bijvoorbeeld van belang om otoplastieken op maat jaarlijks te laten testen of ze nog goed afsluiten. Met de maatregelen in de wetgeving wordt een goede veiligheid en gezondheid van medewerkers geborgd.

Risico inventarisatie & Evaluatie (RI&E)

Het doel van een Risico Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) is om beroepsziekten en ongevallen te voorkomen. Een RI&E is wettelijk verplicht. De Inspectie SZW kan een organisatie boetes geven van 4.500 euro als een bedrijf de risico's op de werkvloer niet in kaart heeft gebracht in een RI&E. De hoeveelheid blootstelling aan geluid moet ook worden opgenomen in de RI&E.

Plan van aanpak

Met een RI&E alleen ben je er nog niet. De inspectie SZW kan ook boetes uitdelen van 3.000 euro uit als er geen plan van aanpak is met maatregelen en oplossingen om de geïnventariseerde risico's en gevaren aan te pakken. De boetes zijn er omdat het probleem urgent is. Het aantal ongevallen en bedrijfsziekten is een groeiend probleem en veel bedrijven hebben geen RI&E of plan van aanpak.

Verplichtingen werknemer

Werknemer is verplicht de otoplastieken overeenkomstig de gebruiksaanwijzing te gebruiken, te onderhouden, te laten repareren / vervangen en zindelijk te houden. Er zijn werknemers die de gehoorbescherming niet altijd dragen wanneer het nodig is. De werkgever kan aansprakelijk worden gesteld als een werknemer gehoorschade oploopt tijdens het werk. De meeste werkgevers zien er dan ook streng op toe dat de gehoorbescherming daadwerkelijk gedragen wordt. Indien medewerkers geen gehoorbescherming dragen waar dat wel verplicht is kan de werkgever een officiële waarschuwing of andere sancties opleggen. Het niet dragen van gehoorbescherming kan op die manier zelfs leiden tot ontslag. Andersom kan de werkgever ook sancties opgelegd krijgen wanneer een medewerker zonder gehoorbescherming aan het werk is. In het uiterste geval kan het werk zelfs helemaal stilgelegd worden.

Vanaf 80 decibel

Je loopt risico op gehoorbeschadiging bij blootstelling aan geluid vanaf 80 dB(A) gedurende een onafgebroken werkdag (8 uur). De ARBO adviseert werkgevers om vanaf een geluidsbelasting van 80 dB(A) gehoorbescherming aan te bieden. Het is nog niet verplicht om het te gebruiken. Op werkplekken met een geluidsbelasting vanaf 85 dB(A) is de werkgever verplicht gehoorbescherming te geven en is de werknemer verplicht de gehoorbescherming te gebruiken.

Hoeveelheid geluid versus tijd

Gehoorbescherming draag je dus niet alleen in hard geluid. Vanaf 105 dB is het geluid vrijwel direct schadelijk. Maar onder de 105 is de tijd waarin je aan het geluid wordt blootgesteld bepalend. Oren hebben een bepaalde grens waarbij ze het lawaai niet meer aan kunnen. Je kunt het vergelijken met overbelasting of verzuring van je spieren. Het probleem is dat een beschadigd gehoor niet meer herstelt. Daarom doen we er dus alles aan om dit te voorkomen.
Alleen door middel van een lektest weet je zeker of je gehoorbescherming nog goed past. Met een lektest wordt gecontroleerd of de gehoorgang goed wordt afgesloten door de otoplastiek. Via het filter wordt heel licht de luchtdruk opgebouwd. OP de luchtdrukmeter is het meteen te zien of ze goed passen. Als een otoplastiek de gehoorgang niet goed afsluit dan ontsnapt er lucht tussen de ruimte die ontstaan is als het niet meer goed afsluit. Als er lucht kan ontsnappen dan betekent het dat het ook geluid doorlaat, oftewel geluid kan 'lekken'. Het mag duidelijk zijn dat dit heel gevaarlijk. Het dragen van 'lekke' otoplastieken creëert een schijnveiligheid. Je denkt goed beschermd te zijn terwijl er ongemerkt meer geluid binnen komt door de verandering van je gehoorgang. SInds de invoering van de Europese verordening (EU) 2016/425 valt gehoorbescherming in categorie III van persoonlijke beschermingsmiddelen.
De ARBO-wetgeving verplicht werkgevers om otoplastieken periodiek te laten lektesten, op advies van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) moeten otoplastieken jaarlijks gecontroleerd worden.

Je oren en je gehoorgang bestaan deels uit kraakbeen. Kraakbeen is elastisch en heeft de eigenschap je leven lang te blijven groeien. Naarmate je ouder wordt neemt ook de elasticiteit van het kraakbeen langzaam af en wordt het minder soepel. Deze combinatie zorgt ervoor dat de vorm van je gehoorgang niet je leven lang hetzelfde blijft. We kunnen de pasvorm van otoplastieken daarom niet langer dan twee jaar garanderen alhoewel het materiaal vele malen langer in goede staat blijven. Om zeker te zijn dat je gehoor goed beschermd is verzorgen we jaarlijks een gratis lektest. Gemiddeld gaan otoplastieken 4 tot 5 jaar mee totdat ze 'lek' zijn. Maar een enkele keer komt het dus al voor na twee jaar.

Lekke otoplastieken zijn zeer gevaarlijk. Je hebt namelijk een verhoogd risico op gehoorschade, terwijl je denkt goed beschermd te zijn met het dragen van de gehoorbescherming.
Niet alleen onze otoplastieken zijn op maat, ieder oor is anders. Ook de service en het advies zijn persoonlijk en op maat. Otoplastieken worden persoonlijk afgeleverd met een afdichtingscontrole en vervolgens krijgen bedrijven jaarlijks gratis lektesten zoals voorgeschreven in de Arbo wet.

Afspraak maken

Zodra we je bestelling ontvangen nemen we zo snel mogelijk contact met je op om een afspraak in te plannen. Agfhankelijk van de tijd wordt je meestal nog dezelfde dag gebeld. Wij komen bij jou langs, op elke locatie in Nederland en Vlaanderen.

Aanmeting en advies

We maken op locatie een afdruk van je gehoorgang die als mal dient om je gehoorbescherming op maat te maken. Binnen 10 minuten zijn we hier mee klaar. De otometrist bespreekt met jou de toepassing, waarvoor je de otoplastieken wil gebruiken. Op basis daarvan krijg je advies op maat over welke otoplastieken en welk filter het beste aansluiten op jouw situatie. Indien nodig kunnen we een geluidsmeting uitvoeren op de werkplek. Ook opties worden besproken zoals materialen en kleur, het toevoegen van detectie (voor de food industrie) of een greepje met een koord en kledingklem. Alles is mogelijk, het is immers een product op maat.

Aflevering en lektesten

Zodra de otoplastieken gereed zijn, bellen we je om een afspraak in te plannen. We komen ze namelijk persoonlijk afleveren. We doen dan een gratis afdichtingscontrole (lektest) om er zeker van te zijn dat otoplastieken je gehoorgang goed afsluiten en dat ze goed passen. Voor mensen die nog geen ervaring hebben met otoplastieken worden ook uitleg gegeven over hoe je ze moet in en uit doen, onderhouden en reinigen.
Bijna iedereen heeft oorsmeer in zijn oor, als dit niet al te veel is kunnen we gewoon aanmeten. Heeft u het gevoel dat u veel oorsmeer in het oor hebt of zelfs een verstopt oor heeft? Dan kunt u beter eerst naar de huisarts gaan om het oorsmeer weg te laten halen. Wacht daarna minimaal 24 uur voordat we kunnen aanmeten.
Nee, alle otoplastieken worden op maat gemaakt. Het toevoegen van detectie brengt geen extra kosten met zich mee. Wij maken de otoplastieken detecteerbaar voor metaaldetectiesystemen in de voedingsmiddelen-, farmaceutische en verpakkingsindustrie. Door middel van een in de otoplastieken ingegoten metalen detectiekogel. Onze detectable otoplastieken voldoen aan de normen voor voedselveiligheid en worden daarom ook altijd geleverd in de kleur blauw.
Vroeger bouwden we aansluitingen op (bluetooth) koptelefoons in de otoplastieken. Dankzij de bone conduction technologie is dat niet meer nodig. Zo kun je gehoorbescherming dragen en terwijl je in het lawaai staat kun je muziek luisteren en bellen. Uiteraard kunnen we ook een portofoon aansluiten op onze gehoorbescherming. Iets wat veelvuldig wordt toegepast voor beveiliging en hulpdiensten.
Onze otoplastieken wordt met de hand gemaakt en volgen een zeer efficiënt maakproces. Eerst maken we een afspraak om de gehoorgang aan te meten. Deze afdrukken worden vervolgens naar het lab gebracht. Dan is het wachten totdat er een nieuwe productie wordt gestart. Er zitten ongeveer 46 handelingen aan de productie van de otoplastieken. En het duurt ongeveer een week voordat ze gereed zijn. Als de otoplastieken klaar zijn wordt een afspraak gemaakt om ze persoonlijk af te leveren waarbij meteen de afdichting wordt gecontroleerd.
Ja, de filters in je gehoorbescherming zorgen niet alleen voor het dempen van geluid. Het filter zorgt ook voor een aanzienlijke vermindering van de druk op je oren bij het stijgen en landen in het vliegtuig. De oorpijn bij het stijgen en landen wordt veroorzaakt door luchtdrukverschil. Het dragen van gehoorbescherming reguleert deze drukopbouw, je hebt dus geen oorpijn meer bij het dragen van gehoorbescherming. Uiteraard werkt het alleen als je ze in hebt voordat het vliegtuig begint te vliegen.

Bijkomend voordeel is dat je van een rustige vlucht geniet waarbij ook het motorlawaai van het vliegtuig wordt gedempt. De stewardess en de mensen om je heen kun je dankzij het geluidsfilter prima blijven verstaan zonder de oordoppen uit te hoeven doen. Gebruik je oordoppen zonder filter dan is dit niet het geval.
Weliswaar wordt de gehoorgang met slaapdoppen helemaal afgesloten en wordt het geluid maximaal gedempt, het is nooit zo dat je niets meer hoort. Weliswaar komt het geluid niet meer rechtstreeks binnen, maar het geluid gaat ook door je huid en bereikt via botgeleiding nog steeds het slakkenhuis. Botgeleiding betekent dat je schedel de geluidstrillingen overbrengen naar het gehoororgaan.

Je lichaam is niet geluiddicht. Geluid komt binnen via alle holtes en poriën in je lichaam, ook door je huid. Je botten geleiden de trillingen zodat je alsnog geluid hoort. Wel brengen de slaapdoppen het geluid terug naar een niveau waarop je rustig kunt slapen en het geluid je niet wakker houdt.

Slaapdoppen sluiten de gehoorgang dus helemaal af en toch blijf je nog steeds geluid horen. Het zou natuurlijk niet veilig zijn als je helemaal niets meer hoort. Dat is heel eng en onnatuurlijk. Je zou dan nog steeds je hart horen bonzen en je bloed horen stromen. Je wilt immers de rookmelder horen als er brand uitbreekt of als je je wekker hebt gezet is het wel de bedoeling dat je wakker wordt.