Wanneer gehoorbescherming nodig?

Wanneer je gehoorbescherming nodig hebt is afhankelijk van Decibel (de hoeveelheid geluid) en Tijd (Hoe lang zijn je oren blootgesteld aan geluid). Vanaf 80 dB is geluid pas schadelijk wanneer je gehoor er 8 uur of langer in blootgesteld is.

Elke 3 dB meer, is een verdubbeling van het geluid

Bij elke 3 decibel extra, halveert de tijd waarop het geluid schade veroorzaakt. Dat loopt dus heel snel op! Vanaf 105 dB is het geluid vrijwel direct schadelijk! In de tabel hiernaast zijn een aantal voorbeelden van geluidssituaties gegeven met daarbij het aantal Decibel en de Tijd hoe snel je gehoorschade opkan lopen.

Andere toepassingen

Naast schade door geluid zijn er oordoppen om oorpijn te beperken bij het vliegen, om beter te kunnen slapen en tegen water in de oren bij het zwemmen.

Wanneer gehoorschade

Boven de 120 decibel(dB) heb je direct gehoorschade. De geluidsdruk is bij dit geluidsniveau zo hoog dat het bij de meeste mensen pijn doet. Een natuurlijke reactie is dan ook om je vingers in je oren te stoppen om de pijn te verzachten. Bij minder decibel is het risico eigenlijk groter. Omdat dit onder de pijngrens is merk je niet dat je gehoorschade oploopt. De opgelopen schade gaat ook heel geleidelijk. Pas na langere tijd ga je het merken en dan is het te laat.

Decibel versus tijd

Gehoorbescherming draag je dus niet alleen in hard geluid. De tijd waarin je aan lawaai wordt blootgesteld is bepalend. Je kunt het vergelijken met overbelasting of verzuring van je spieren. Oren hebben een bepaalde grens waarbij ze het lawaai niet meer aan kunnen. Het probleem is dat een beschadigd gehoor niet meer herstelt. Het is dus verstandig om deze schade te voorkomen.