Wanneer gehoorbescherming nodig?

Boven de 120 decibel(dB) heb je direct gehoorschade. De geluidsdruk is bij dit geluidsniveau zo hoog dat het bij de meeste mensen pijn doet. Een natuurlijke reactie is dan ook om je vingers in je oren te stoppen om de pijn te verzachten. Bij minder decibel is het risico eigenlijk groter. Omdat dit onder de pijngrens is merk je niet dat je gehoorschade oploopt. De opgelopen schade gaat ook heel geleidelijk. Het is een langzaam proces dat wordt versneld door een opeenstapeling van kleinere (onmerkbare) schades.

Gehoorverlies is sluipend

Gehoorschade of gehoorverlies betekent niet dat je meteen doof bent. Je bereik wordt alleen minder in bepaalde frequenties (dit begint meestal in de hoge tonen). Gehoorverlies is een langzaam proces. Je merkt het daardoor pas wanneer het te laat is. Als mensen je vragen: ‘Waarom staat de TV zo hard?’ of wanneer je steeds vaker mensen moet vragen om iets te herhalen omdat je het niet hebt verstaan. Helaas is gehoorschade tot op heden onherstelbaar. Het is dus belangrijk om gehoorbescherming te dragen.

Decibelschaal

Wanneer draag je otoplastieken?

Wanneer je gehoorbescherming nodig hebt is afhankelijk van het volume (de hoeveelheid geluid meten we in dB(A) decibel) in combinatie met tijd. Hoe lang je gehoor wordt blootgesteld aan een bepaald volume is bepalend voor wanneer je kans hebt opgehoorschade. Bij 80 dB is geluid pas schadelijk als je 8 uur of langer wordt blootgesteld aan deze hoeveelheid geluid. Een aantal uur in deze hoeveelheid geluid is dus geen probleem. Daarom is het ook zo gevaarlijk want van deze hoorschade merk je niets.

Elke 3 dB meer, is een verdubbeling van het geluid

Het is belangrijk om te weten dat bij elke 3 decibel extra, de tijd waarop het geluid schade veroorzaakt wordt gehalveerd. Dat loopt dus heel snel op! Vanaf 105 dB is het geluid vrijwel direct schadelijk! Het is dus niet zo dat als 80dB schadelijk is dat nog eens 80 dB een dubbele hoeveelheid van het geluid betekent. In de tabel op deze pagina een aantal voorbeelden van geluidssituaties met daarbij de hoeveelheid Decibel en de Tijd waarop het risicovol wordt voor je gehoor. Hierin kun je duidelijk zien hoe snel je gehoorschade op kan lopen.

Decibel versus tijd

Gehoorbescherming draag je dus niet alleen in hard geluid. De tijd waarin je aan lawaai wordt blootgesteld is bepalend. Je kunt het vergelijken met overbelasting of verzuring van je spieren. Oren hebben een bepaalde grens waarbij ze het lawaai niet meer aan kunnen. Het probleem is dat een beschadigd gehoor niet meer herstelt. Het is dus verstandig om deze schade te voorkomen.

Andere toepassingen van otoplastieken

Naast schade door geluid zijn er slaapoordoppen om beter te kunnen slapen, zwemdoppen tegen water in de oren bij het zwemmen, tegen oorpijn bij het vliegen en kantoordoppen die je helpen beter te concentreren op kantoortuinen of bij het studeren.

Meest verkocht