Blog Post

Doorbraak: ‘permanente’ gehoorschade te repareren

Door haarcellen in het oor te regenereren, hopen wetenschappers ‘permanente’ gehoorschade om te keren. De nieuwe medicatie (LY411575) is baanbrekend, aangezien men doofheid door blootstelling aan luide muziek of lawaai, infecties en giftige stoffen nooit eerder kon genezen.

Onderzoekers van de Harvard Medical School zijn er in geslaagd om het gehoor van muizen die doof werden door harde geluiden deels te herstellen. Door de sensorische haartjes in het binnenoor te regenereren, worden geluidsgolven opnieuw omgezet in boodschappen naar het auditieve centrum in het brein.

Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van ‘Notch’, een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.

‘Deze bevindingen zijn zeer waardevol als je beseft dat 250 miljoen mensen wereldwijd last hebben van gehoorverlies’, stelt leidinggevend onderzoeker Albert Edge. Het doel is nu gerichte medicatie te ontwikkelen om ernstige gehoorschade aan te pakken.

<Bron: Algemeen Dagblad januari 2013

Comments (14)

 1. B verhoof 10 november 2018 at 09:17 Reply

  Beste is deze medicatie al beschikbaar en voor wie kan deze gebruikt worden

 2. Antoon nachtegaal 26 mei 2019 at 22:02 Reply

  Ik zou graag willen weten of het al te krijgen ???
  Ik zou er blij mee zijn omdat te gebruiken

 3. Mari Slegers 2 augustus 2019 at 10:17 Reply

  Word deze medicatie al toe gepast, kan het bij elke gehoorschade worden toegepast ?

 4. carl van Hal 14 augustus 2019 at 09:34 Reply

  Ook ik zou heel graag willen weten of het medicijn beschikbaar is.

 5. Robin 8 september 2019 at 22:30 Reply

  Graag zou ik willen weten of deze medicatie al beschikbaar is.

 6. Teun 8 februari 2020 at 00:24 Reply

  Zelf zwaar slechthorend en ook zo geboren hoop ik dat het bij mij ook zou kunnen. Eindelijk normaal met de maatschappij mee 😃

 7. JAM 10 februari 2020 at 13:44 Reply

  Wordt deze medicatie al toegepast.

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 10 februari 2020 at 13:58 Reply

   We krijgen veel vragen over dit artikel. Voor zover bekend is gehoorschade echter nog steeds onherstelbaar en dus niet te genezen. Over de ontwikkeling van gerichte medicatie op basis van de bevindingen uit bovenstaand artikel is tot nu toe helaas nog geen nieuws te melden.

 8. Jacob Bruinsma 16 juli 2020 at 13:20 Reply

  Dit onderzoek verschijnt sinds 2013 regelmatig in het nieuws – maar er is nog geen doorbraak . Er is wat resultaat bij sommige zoogdieren – maar maar gedeeltelijk. Er wordt wel aan gewerkt, maar het is een kwestie van de juiste genen uitschakelen – lastig en gecompliceerd. Het kan nog lang duren. https://hsci.harvard.edu/people/albert-edge-phd

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 17 juli 2020 at 10:37 Reply

   Dank voor deze update! Gewoon je gehoor goed blijven beschermen dus, voorkomen is altijd beter dan genezen.

 9. Jan Van Veenendaal 25 juli 2020 at 19:11 Reply

  Hallo ik ben zelf de getroffene van flinke gehoorbeschadiging , draag zelf twee gehoorapparaten van Sonic celebrate met 100db speakers. Nu de laatste tijd als ik ze in doet wordt binnen 30sec het de versterking rechts minder haal ik de oor speaker uit m’n oor dan gaat het weer aantal seconden goed. Daarna weer een dof geluid, ook als ik in de wind loopt klippen ze allebei dicht. Nooit gehad, nu wel en is erg irritant. Ligt dit aan de apparaten of aan m’n gehoor.

 10. Robbin Helden 3 maart 2021 at 14:34 Reply

  Wie niet horen wil moet maar voelen!

  1. Wessel 1 december 2021 at 19:43 Reply

   Jij hebt er duidelijk geen kaas van gegeten Robbin. Verdiep je eerst eens in de materie, lees erover, praat desnoods met mensen. Hiermee voorkom daarmee dat je dit soort domme en voor sommige wellicht kwetsende opmerkingen gaat plaatsen. Doe het voor een ander en niet in de laatste plaats voor jezelf.

 11. Claudi Verhoeven 26 januari 2022 at 03:05 Reply

  ga ook al steeds slechter horen, het middenoor is nog goed,maar het slakkenhuis is niet zo goed meer
  haartjes liggen plat
  kan echter niets in de gehoorgangen verdragen(zijn ook erg klein trouwens ,)zou een gehoorinplantaat wat voor kunnen zijn
  of is dit te duur?Rutte gaat 5 miljard op de zorg bezuinigen(ik ken al mensen die naar Frankrijk gaan uitwijken voor een operatie)
  misschien dat ze dit in Frankrijkook voor mij willen doen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

Gehoorschade begint al op basisschool

Te weinig jongeren beseffen dat gehoorschade door harde muziek makkelijk is te voorkomen. Dat