Blog Post

Doorbraak: ‘permanente’ gehoorschade te repareren

Door haarcellen in het oor te regenereren, hopen wetenschappers ‘permanente’ gehoorschade om te keren. De nieuwe medicatie (LY411575) is baanbrekend, aangezien men doofheid door blootstelling aan luide muziek of lawaai, infecties en giftige stoffen nooit eerder kon genezen.

Onderzoekers van de Harvard Medical School zijn er in geslaagd om het gehoor van muizen die doof werden door harde geluiden deels te herstellen. Door de sensorische haartjes in het binnenoor te regenereren, worden geluidsgolven opnieuw omgezet in boodschappen naar het auditieve centrum in het brein.

Anders dan vogels en vissen kunnen zoogdieren deze haarcellen niet zelf herstellen. Bij de nieuwe aanpak worden cellen in het oor geherprogrammeerd door het blokkeren van ‘Notch’, een proteïne dat voorkomt dat stamcellen in het slakkenhuis zich omzetten in sensorische haartjes.

‘Deze bevindingen zijn zeer waardevol als je beseft dat 250 miljoen mensen wereldwijd last hebben van gehoorverlies’, stelt leidinggevend onderzoeker Albert Edge. Het doel is nu gerichte medicatie te ontwikkelen om ernstige gehoorschade aan te pakken.

<Bron: Algemeen Dagblad januari 2013

Comments (23)

 1. B verhoof 10 november 2018 at 09:17 Reply

  Beste is deze medicatie al beschikbaar en voor wie kan deze gebruikt worden

 2. Antoon nachtegaal 26 mei 2019 at 22:02 Reply

  Ik zou graag willen weten of het al te krijgen ???
  Ik zou er blij mee zijn omdat te gebruiken

 3. Mari Slegers 2 augustus 2019 at 10:17 Reply

  Word deze medicatie al toe gepast, kan het bij elke gehoorschade worden toegepast ?

 4. carl van Hal 14 augustus 2019 at 09:34 Reply

  Ook ik zou heel graag willen weten of het medicijn beschikbaar is.

 5. Robin 8 september 2019 at 22:30 Reply

  Graag zou ik willen weten of deze medicatie al beschikbaar is.

 6. Teun 8 februari 2020 at 00:24 Reply

  Zelf zwaar slechthorend en ook zo geboren hoop ik dat het bij mij ook zou kunnen. Eindelijk normaal met de maatschappij mee 😃

 7. JAM 10 februari 2020 at 13:44 Reply

  Wordt deze medicatie al toegepast.

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 10 februari 2020 at 13:58 Reply

   We krijgen veel vragen over dit artikel. Voor zover bekend is gehoorschade echter nog steeds onherstelbaar en dus niet te genezen. Over de ontwikkeling van gerichte medicatie op basis van de bevindingen uit bovenstaand artikel is tot nu toe helaas nog geen nieuws te melden.

   1. Van der Stighelen Benjamin 5 augustus 2022 at 15:58 Reply

    Sinds een week klacht mij zoon, mijn vrouw en ik van een hoge pieptoon in de oren. Ik lees in deze webside dat er oorschade kan optreden door giftige stoffen. Net voor dit voorval is er grof vergif gespoten in de grond aanpallend aan onze tuin en vloog het gif in ons gezicht. Er werd gespoten met Panic Forte. Mijn vrouw is inmiddels opgenomen in het ziekenhuis omdat ze gek werd van de hoge pieptoon.

 8. Jacob Bruinsma 16 juli 2020 at 13:20 Reply

  Dit onderzoek verschijnt sinds 2013 regelmatig in het nieuws – maar er is nog geen doorbraak . Er is wat resultaat bij sommige zoogdieren – maar maar gedeeltelijk. Er wordt wel aan gewerkt, maar het is een kwestie van de juiste genen uitschakelen – lastig en gecompliceerd. Het kan nog lang duren. https://hsci.harvard.edu/people/albert-edge-phd

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 17 juli 2020 at 10:37 Reply

   Dank voor deze update! Gewoon je gehoor goed blijven beschermen dus, voorkomen is altijd beter dan genezen.

 9. Jan Van Veenendaal 25 juli 2020 at 19:11 Reply

  Hallo ik ben zelf de getroffene van flinke gehoorbeschadiging , draag zelf twee gehoorapparaten van Sonic celebrate met 100db speakers. Nu de laatste tijd als ik ze in doet wordt binnen 30sec het de versterking rechts minder haal ik de oor speaker uit m’n oor dan gaat het weer aantal seconden goed. Daarna weer een dof geluid, ook als ik in de wind loopt klippen ze allebei dicht. Nooit gehad, nu wel en is erg irritant. Ligt dit aan de apparaten of aan m’n gehoor.

 10. Robbin Helden 3 maart 2021 at 14:34 Reply

  Wie niet horen wil moet maar voelen!

  1. Wessel 1 december 2021 at 19:43 Reply

   Jij hebt er duidelijk geen kaas van gegeten Robbin. Verdiep je eerst eens in de materie, lees erover, praat desnoods met mensen. Hiermee voorkom daarmee dat je dit soort domme en voor sommige wellicht kwetsende opmerkingen gaat plaatsen. Doe het voor een ander en niet in de laatste plaats voor jezelf.

  2. Monique 6 oktober 2022 at 06:26 Reply

   Wow, gehoorschade is niet alleen door zelf niet opletten of harde muziek. Bij mij heeft een arts een ‘modus gemaakt en daardoor zit ik met gehoorschade. Niet een heel sjieke opmerking van je.

   1. Monique 6 oktober 2022 at 06:27 Reply

    Modus moet zijn fout

 11. Claudi Verhoeven 26 januari 2022 at 03:05 Reply

  ga ook al steeds slechter horen, het middenoor is nog goed,maar het slakkenhuis is niet zo goed meer
  haartjes liggen plat
  kan echter niets in de gehoorgangen verdragen(zijn ook erg klein trouwens ,)zou een gehoorinplantaat wat voor kunnen zijn
  of is dit te duur?Rutte gaat 5 miljard op de zorg bezuinigen(ik ken al mensen die naar Frankrijk gaan uitwijken voor een operatie)
  misschien dat ze dit in Frankrijkook voor mij willen doen?

  1. Zoë Dirks 9 juni 2022 at 20:08 Reply

   Hallo Claudi, uit eigen ervaring weet ik dat het mogelijk is om implantaten te laten plaatsen in de schedel waarop hoorapparaten kunnen worden vastgeklikt. Deze apparaten versterken de geluid-ontvangst dmv botgeleiding. Zelf heb ik deze gekregen omdat mijn oren voortdurend ontstoken raakten met in-oor gehoorapparaten.
   Ik ben hiervoor behandeld in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven maar er zijn nu meerdere oorartsen die dergelijke implantaten plaatsen. Het audiologisch Centrum is behulpzaam geweest bij de keuze van de apparaten. Ik adviseer je om Oticon implantaten te vragen daarop ook Cochlear apparaten kunnen worden vastgeklikt, andersom kan dit niet.
   Ik moest vanwege de schandalige marketing strategie van Cochlear, die niet toestaat dat andere apparaten op Cochlear implantaten worden gebruikt, opnieuw implantaten laten plaatsen, twee (weliswaar kleine) operaties, toen het noodzakelijk bleek om over te stappen op Oticon apparatuur.

 12. Lecok Carl 22 mei 2022 at 21:21 Reply

  Hallo ik neem al geruime tijd Reparil 20mg 1 per dag smorgens na het eten .
  Dit medicament is niet bekend bij tinnitus.
  Mijn oorsuisen is zo danig erg aan toe dat ik zonder dit medicament zeker niet verder kan ,het haald mijn oorsuisen van 8/10 na 6.7

 13. Wen 2 juli 2022 at 06:47 Reply

  Claudi, ook ik heb een smalle gehoorgang, wilde graag botgeleiding, omdat ik mijn vorige hoorapparaat niet goed kon verdragen. Bleek deze gewoon te groot voor de gehoorgang te zijn.
  Sceptisch ben ik toen gestart met nieuwe apparaten met de kleinste dome. Die gaan dus gelukkig goed. Resound Ligo.

  En iedereen die zegt dat je dus maar voorzichtig met je oren om moet gaan en wie niet horen wil moet maar voelen.. niemand heeft dit expres gedaan en velen hebben zelfs een aangeboren afwijking, waaronder ikzelf. Denk dus even na voor je misplaatste grapjes post. Deze kunnen kwetsen.

  Ik ben heel benieuwd naar regeneratie van het slakkenhuis, want dat is ook bij mij het probleem. Helaas dus nog niets aan te doen en ondanks hoorapparaten toch nog altijd problemen met horen. En het eeuwige “wat zegt u?” Plus alle irritatie die volgt als je het nog steeds niet hoort. Of het lachen als je iets stoms terugzegt omdat je het weer niet goed verstaan hebt. Laten we hopen dat de wetenschap wat vindt!

 14. Kees 7 oktober 2022 at 19:19 Reply

  Fijn om te horen, ik heb al ruim 15 jaar last van oorsuizen aan de linker kant , soms om gek van te worden, ook lawaai om mij heen vermijd ik iedere dag, leer er wel mee te leven met dat gepiep maar fijn is dit niet, oorarts kan mij niet helpen zit diep van binnen in de haartjes die plat liggen

 15. Rogier 29 oktober 2022 at 08:51 Reply

  In Madrid op vakantie wakker geworden met, ik dacht, een oorprop, maar ik hou rekening met sudden deafness. Ik geef audio lessen op een mbo school. Mijn linker oor hoort geen boventonen meer. Het is net alsof ik aan een oor gehoorbescherming draag volledig afgesloten. Rechter oor hoort nog wel. Ook tinnitus, nu 45% maskering van mijn gehoor aan de linkerkant. Irritant! Ik hoor nog een beetje, doffe klanken. Mijn gehoor was zo goed.. Geen idee of ik nog kan mixen of opdrachten kan nakijken (horen) van studenten. Ik hoop dat het een oorprop is, maar ga uit van het ergste, in de hoop dat het meevalt. Dan vier ik een feestje (met gehoorbescherming)

 16. Mike 6 november 2022 at 20:44 Reply

  Ik heb 3 mri scans gehad na 3 x plostdoofheid aan 1 kant en de toen steeds harder gekmakende tinitus. Erbij kwam als slagroom op de taart nog een steeds erger wordende druk aan die kant van mijn oor/hoofd. Als of ik in het vliegtuig zit met die rare druk in mijn hoofd/binnenoor, alleen klaren helpt niets dus dat is 24 per dag en dan de gekmakende inmiddels gasbrander/stofzuiger geluid. En als kers op die slagroom als extraatje draaiduizigheids aanvallen van 1 dag mega beroerd/alles draait zo snel om me heen zelfs stil liggend en veel spugen, en dan na zo aanval duurt het minimaal 2 dagen voor ik wat steviger loopt en weer trek krijgt in eten en drinken, diagnose na de 3 de mri scan pas, ziekte van meniere !!! Er zit vocht [ hydrops bij zowel oor en evenwichts orgaan !!! Behandeling is er voor alles niets, af en toe een spuit dexamethason geprobeerd om vocht weg te halen. Maar niets helpt….doof/harde gekmakende tinitus en de heftige aanvallen van draaiduizeligheid malen mijn al 4 jaar ( nu 54) een hopie elllende ….oorzaak = dikke vette pech en geen behandeling….tjaa…nu hoor ik hier mensen vertellen dat de gehoor zenuw haartjes platliggen, dit vind ik bijzonder want mijn 3 kno artsen in zowel schiedan, erasmus r.dam, haga den haag!!! Zeggen en denken dat dit zo is, want dit is echt niet te zien….dus een bijzonder verhaal ??? Hoe weten en zien deze mensen dat hun haartjes platliggen????

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

Gehoorschade begint al op basisschool

Te weinig jongeren beseffen dat gehoorschade door harde muziek makkelijk is te voorkomen. Dat