Blog Post
Gehoorschade? Doe de test!
Gehoorschade begint altijd in de hoge frequenties. Op deze pagina kun je snel testen of jij al gehoorschade hebt opgelopen. We kunnen hier alleen het frequentiebereik meten, niet de hoeveelheid gehoorverlies in decibel (dB) per frequentie. Mocht je je op basis van deze snelle test zorgen maken, ga dan voor een precieze meting naar je KNO-arts.
Als je ouder wordt gaat je gehoor sowieso achteruit. Echter lopen we tegenwoordig op steeds jongere leeftijd schade op. Via onderstaande test weet je of jouw gehoor nog in orde is. We doen dit aan de hand van de welbekende ‘piep’-test. Je hoort een toon op een bepaalde frequentie. Hoor jij deze toon goed? Dan heb je geen gehoorschade.
In dit filmpje een korte uitleg hoe het werkt:
Hoor je de toon zacht of helemaal niet, dan is dat niet meteen een reden om je zorgen te maken. De uitslag is afhankelijk van je leeftijd. We hebben er daarom bij vermeld welke frequenties je op welke leeftijd goed moet kunnen horen:
8.000 Hertz
In principe moet iedereen onderstaande frequentie ‘piep’ kunnen horen:
12.000 Hertz
Onder de 50? Dan zou je de ‘piep’ op deze frequentie moeten kunnen horen:
15.000 Hertz
Ben je jonger dan 30? Dan zou je deze piep moeten kunnen horen:
18.000 Hertz
Iedereen onder de 18 jaar met een normaal gehoor kan deze frequentie horen:
20.000 Hertz
Dit is het hoogste bereik dat door het menselijk gehoor kan worden waargenomen. Hoor je deze ‘piep’ dan heb je een supergoed gehoor:
Een andere vorm van gehoorschade is direct waarneembaar door symptomen als oorsuizen, tuiten, piepen, of brommen. Dit wordt veroorzaakt door beschadigde haartjes die constant een signaal afgeven aan de hersenen terwijl er helemaal geen geluidsgolven zijn.
Ouderdomsslechthorendheid (presbyacusis)
Vanaf de leeftijd van ongeveer 30 jaar is bij iedereen een kleine achteruitgang meetbaar. Het gehoorverlies begint bij de hoogste frequenties. Bij mannen vermindert het gehoor gemiddeld sneller dan bij vrouwen. Dit heeft mogelijk te maken met het soort werk wat mannen doen en waarschijnlijk ook met het verschil van levensstijl. Aangenomen wordt dat mannen vaker in lawaai werken en bloot worden gesteld aan ototoxische stoffen (ototoxisch = voor het oor giftig), meer drinken, meer roken en ongezonder eten kan ook een verklaring zijn waarom bij het mannelijk oor gemiddeld sneller gehoorverlies optreedt.
In de tabellen staat het gemiddeld gemeten gehoorverlies bij mannen en bij vrouwen. Verticaal wordt het aantal dB gehoorverlies weergegeven en horizontaal de frequentie. De curves laten per leeftijd de verschuiving van de gemiddelde gehoordrempel zien. In de tabellen is duidelijk zichtbaar dat gehoorverlies het eerst afneemt in de hogere tonen / frequenties (weergegeven in kHz). Ook is duidelijk dat je niet meteen doof bent, maar dat je bereik gewoon minder wordt en je bepaalde tonen steeds zachter hoort.
Ik heb een vraag.
Ik ben 56 jaar. Tot welke frequentie zou ik nu moeten kunnen horen?
Is hier een tabel voor?
Ik heb het nodige getest, mijn grens licht bij ongeveer 10.000 Hz.
Is dit gemiddeld, onder of boven het gemisddelde?
Beste Marcel,
Hier is inderdaad een tabel voor. Naar aanleiding van je vraag heb ik de tabel op deze pagina toegevoegd. Het gehoorverlies in hoeveelheid decibel (dB) per frequentie kunnen we met een online test niet precies meten. De kans is groot dat je de hogere frequenties minder hard hoort dan de lage frequenties. Mocht je je zorgen maken over je gehoor dan raden we aan om voor precieze meting naar de KNO-arts te gaan.
Ik hoor de 12000 hertz niet.
Ik ben 22 jaar.
Is dit heel slecht ?
Een online test is natuurlijk nooit 100% betrouwbaar. Maar als je alles boven de 12.000 Hertz niet meer hoort dan heb je wel een verslechterd gehoor. Voor een juiste diagnose raden we je aan om je gehoor goed te testen bij een KNO-arts. Vraag je huisarts om een verwijzing.
ik ben 14, maar ik hoor de piep onder 18 niet..
Kan ook aan t geluid liggen, ik deed het op mn mobiel en hoorde de piep ook pas toen k met mn oor bij mn mobiel zat
Ik ben man van 37.
Wat mij opvalt is dat ik mijn volume van zowel speakers als headset al vanaf 9kHz moest minderen. En boven de 13kHz tot het einde moest ik mijn volume tot rond 5% terugbrengen omdat het zo intens was.
Het begin kon ik pas horen vanaf 24Hz, is dat normaal?
ik ben 33 en hoor geluid voor onder de dertig. dan zit ik wel safe denk ik. bij een andere test begon ik te horen rond de 100 hertz en het stopte rond de 15000 hertz. maar daar werd niet gezegt of t goed is of niet
Ik ben 57 en hoor zelfs de 12.000 Hertz prima .. maar als m’n (inmiddels ex) vrouw wat zegt dan valt het me vaak niet eens op. Hoe kan dat?
veel in oost Indië geweest? 😛 selectief gehoor of oost Indies doof noemen ze dat ook wel.. hahaha
Ik hoor de 18.000 en de 20.000 niet, maar is dat slecht of wel nog goed?
En ik ben 9 jaar…..
Hai,
Ik wil deze hoortest via mijn mobiel doen.
Moet ik dan het gwluid voluit zetten?.
Omdat de telefoon best een eind van je oor af is?.
Of moet je de telefoon bijna tegen/naast je oor houden?..
Groetjes 😊
Je hoort de toon of je hoort hem niet. Het geluid hard of zacht of de telefoon dichtbij of in je hand maakt geen verschil. Probeer het maar eens bij frequenties die je wel hoort, ze zijn allemaal hetzelfde volume namelijk. Als je bepaalde frequenties niet meer kunt horen dan heeft het geen nut om het volume omhoog te draaien. Je hoort geluid in die frequentie dan gewoon niet meer…
Ik ben 14 en hoor vanaf 15000 hz niet meer. Ook als ik probeer te slapen hoor ik ieder keer mn hartslag in mijn oor. Iemand weet wat het betekent
Ik ben 66 en hoor 20.000 herz nog steeds, wel met de speaker dichtbij mijn afzonderlijke oren, het verschil tussen 18.000 en 20.000 hoor ik niet, ik heb het gevoel dat ik nog hoger kan horen, het komt denk ik omdat ik de laatste dertig jaar last heb van inwendige oorgeluiden, veroorzaakt door de hersenen, want in het ziekenhuis konden ze niets vinden, dat heeft me misschien getraind, ik kan heel makkelijk overschakelen van dagelijkse geluiden naar mijn inwendige super hoge geluiden, die ieder mens hoort, als je er maar op leert concentreren.
Ik heb 8000 heartz verlies in hoge tonen wat is het in frequentie en decibels
Ik tinnitus en hyperacusis.
Ik ben 13 en hoor maar tot 15hz is dit erg?