Blog Post

Jaarlijks tot 1.600 mensen met blijvende gehoorschade door vuurwerk

Elk jaar rond oud & nieuw zijn er veel vuurwerkslachtoffers. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de risico’s. Met name voor de zichtbare verwondingen zoals letsel aan handen en ogen wordt gewaarschuwd. Het risico op gehoorschade wordt vaak nog onderschat omdat dit niet direct zichtbaar of merkbaar is.

Decibelschaal

Ruwe decibelschaal. Let op, dit werkt logaritmisch. Elke 3 decibel extra betekent een verdubbeling van de hoeveelheid geluid. En een halvering van de tijd waarin het geluid schadelijk is.

Piep in je oor betekent gehoorschade.

Harde knallen – ook van siervuurwerk – kunnen je gehoor ernstig beschadigen. Na een flinke knal hebben mensen vaak direct een piep of ruis in de oren. De toon – piep of suizen – wordt na verloop van tijd meestal door de hersenen gecorrigeerd en verdwijnt dan gelukkig weer. De piep in je oor betekent een beschadiging van de haarcellen die de trillingen van geluid opvangen en omzetten. Deze beschadigingen zijn onherstelbaar. Als je een piep hoort dan heb je met zekerheid enige gehoorschade opgelopen. Ook als de toon weer verdwijnt is je gehoor toch minder geworden. Soms horen mensen de piep of suis permanent (tinnitus). Bij de politie en andere hulpdiensten is dit risico pas dit jaar echt erkend. Na de vele gevallen van vuurwerk(bommen) gooien naar de politie met ernstig gehoorverlies, slechthorendheid of zelfs doofheid tot gevolg, heeft de politie dit jaar gehoorbescherming op maat vergoed gekregen door de werkgever.

120 decibel op 8 meter

Het vuurwerk dat in Nederland verkocht wordt mag maximaal 120 decibel produceren, gemeten op 8 meter afstand. Van dichtbij kan dit oplopen tot de pijngrens (vanaf 135 dB). Een legale Chinese rol met vele knallen van 120 decibel en een eindbom leidt bij veel mensen die te dichtbij staan tot blijvende gehoorschade. Laat staan als het illegaal vuurwerk betreft. Nitraten produceren zulke harde knallen dat het direct schadelijk is.

Jaarlijks tot 1.600 mensen met permanente gehoorschade.

Milieu Centraal schat dat er in Nederland jaarlijks 800 tot 1600 mensen blijvende gehoorschade oplopen door de harde knallen van vuurwerk. Het is aannemelijk als dit aantal zelfs nog hoger ligt. De meeste mensen hebben niet eens het besef dat ze gehoorschade hebben. Het piepen of oorsuizen gaat bij de meeste mensen na een tijdje weer over. Je bent ook niet meteen doof of slechthorend en denkt eigenlijk nog goed te horen. Het bereik is alleen minder wanneer je gehoorschade hebt. Dat begint bij de hoge frequenties (test zelf hoe goed jouw gehoor is). Pas als je omgeving je er op wijst dat bijvoorbeeld de televisie te hard staat, dan komt het besef dat je gehoorschade hebt.

De ILT controleert of goedgekeurd consumentenvuurwerk daadwerkelijk aan de Europese eisen voldoet die aan dit vuurwerk worden gesteld.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of goedgekeurd consumentenvuurwerk daadwerkelijk aan de Europese eisen voldoet.

Legaal vuurwerk niet automatisch veilig vuurwerk

Hoe voorzichtig je ook bent en ook al kies je bewust voor legaal vuurwerk, ook daarmee kunnen altijd ongelukken gebeuren. Denk aan omvallende potten, weigeraars en vuurpijlen die de verkeerde richting op schieten kunnen bij omstanders schade aan oren, ogen, ledematen en huid opleveren. Van het legale vuurwerk dat door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) getest is, voldoet 18 procent niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Volgens het ILT is zwaarder consumentenvuurwerk zoals cakeboxen het grootste risico. Ook ziet zij tijdens de testen regelmatig brandende delen die naar beneden dwarrelen en dus gevaarlijk zijn.

Wat is een veilige afstand?

Hoe dichter bij het vuurwerk, hoe groter het risico. Ook als je gewoon toeschouwer bent krijgen je oren het zwaar te verduren. Dat is helemaal het geval wanneer het gaat om het zwaardere, illegale vuurwerk. Dat gaat harder dan 120 dB. Het gebruik van gehoorbescherming is dus geen overbodige luxe. Bij vuurwerk raden wij Nonoise Shoot aan. Gehoorbescherming dragen is bij illegaal vuurwerk eigenlijk een must. Bij harde knallen, zoals van een Nitraat, moet je veel meer afstand nemen en het vuurwerk zo ver mogelijk weggooien. Het is niet voor niets illegaal. Dergelijk vuurwerk gooien, in de buurt van iemand anders, is gewoon misdadig!

Bronnen:
Inspectie Leefomgeving en Transport
Onderzoek naar de effecten van vuurwerk

Comments (6)

  1. B Kerssies 7 februari 2018 at 14:58 Reply

    Wat zijn juridische mogelijkheden wanneer iemand gehoorschade oploopt door vuurwerk dat per ongeluk tegen je aan komt en dichtbij je oor ontploft, waardoor je ernstige gehoorschade ontstaat waaraan niets meer te doen is? Betreffende persoon kan niet meer in ruimtes verblijven waar veel gepraat wordt. Dit beperkt in sterke mate het sociale leven

    1. David (Klinkt Goed Gehoorbescherming) 15 februari 2018 at 15:58 Reply

      Het is altijd heel vervelend dit soort ‘grappen’. Ik ben bang dat er juridisch niet zoveel mogelijkheden zijn. Op het vuurwerk zelf wordt altijd duidelijk gewaarschuwd om voldoende afstand te nemen. En als het per ongeluk tegen je aankomt, zoals je schrijft, dan is er ook niemand die je het kan verwijten. De gooier kan natuurlijk wel aansprakelijk worden gesteld. Graag willen we nogmaals benadrukken dat je met het zwaardere vuurwerk, ook bij voldoende afstand, nog steeds risico loopt op gehoorschade.

  2. Victor uurwerk 24 oktober 2019 at 03:58 Reply

    Uw informatie is onjuist, Nederlands vuurwerk mag maximaal 120 decibel produceren , dit wordt getest door ILT die jaarlijks het vuurwerk testen.

    1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 27 december 2019 at 15:05 Reply

      Dank voor je reactie. We hebben het nagevraagd en dat klopt, maar dan gemeten op 8 meter afstand. Wij rekenden van 2 meter afstand. We hebben het bericht aangepast, want 2 meter afstand is geen normering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

Koptelefoon én gehoorbescherming – Betere noise cancelling bestaat niet!

Op bouwplaatsen, werkplaatsen en productiehallen schalt de radio vaak keihard uit de speakers om

Goede voornemens? Vergeet je oren niet!

Hoppa en toen zaten we alweer in de 3e week van een nieuw decennium! Heb

KNO artsen voor verbod op consumentenvuurwerk

Elk jaar rond oud & nieuw lopen honderden tot duizenden mensen letsel op door

Gehoorschade merk je niet direct

Vaak gevolg van jarenlange opeenstapeling Dat je van lawaai, zoals een harde knal, gehoorschade kan

Hogere productiviteit dankzij kantoordoppen

Afleiding in kantoortuinen kost het bedrijfsleven 50 miljard euro per jaar. Met name geluidsoverlast

“Je wilt je kind toch horen opgroeien?!”

Gehoorschade kan grote gevolgen op je privéleven hebben Gehoorschade kan een grote impact hebben op zowel je

Reinig je otoplastiek regelmatig voor optimale werking

Wil je dat je otoplastiek lang meegaat én in perfecte conditie blijft? Dan is

Waarom zou je geen gehoorbescherming dragen?

Groeiend aantal mensen met gehoorschade Veel mensen zijn zich tegenwoordig bewust van het belang van

Waarschuwingen tegen oorsuizen aan dovemansoren gericht

Keel-, neus- en oor-(KNO) artsen zijn de wanhoop nabij. De preventiecampagnes tegen gehoorschade werken

Meeste gehoorschade in de bouw
Meeste gehoorschade in de bouw

Jarenlang heeft gehoorschade in de top 3 gestaan van meest voorkomende beroepsziekten in Nederland.

Gehoorschade? Doe de test!

Gehoorschade begint altijd in de hoge frequenties. Op deze pagina kun je snel testen

Liever doof dan oordoppen in?

In Metro vandaag de volgende kop: Liever doof dan gehoorbescherming in. Het grote publiek

Wat is de piep in je oor die je soms ineens hoort?

In het oor zitten 2 typen haarcellen, die geluidsgolven omzetten in een elektrisch signaal

Uitgaanspubliek draagt nauwelijks gehoorbescherming

Vrijwel alle stappers hebben last van hun gehoor na een bezoekje aan een club

Gehoorbescherming voor iedereen: de start van Klinkt Goed

Gehoorbescherming. Wettelijk verplicht boven de 85 dB, geadviseerd boven de 80 dB. Het lijkt