Blog Post

Wat is de piep in je oor die je soms ineens hoort?

We kunnen dit heel kort en duidelijk uitleggen:

In het oor zitten 2 typen haarcellen, die geluidsgolven omzetten in een elektrisch signaal voor het brein. Een type haarcel is in staat om zelf trillingen te generen, om zacht geluid te versterken, zodat je het kunt horen. Dit gaat echter ook wel eens fout: dan is er geen geluid, maar de cellen maken wel trillingen. Als gevolg daarvan hoor je een geluid dat er niet is. Het duurt ongeveer 30 seconden voordat het lichaam doorheeft dat er iets niet klopt en het de fout rechtzet. Dan verdwijnt de piep weer. Bij gehoorschade zijn de haarcellen blijvend beschadigd en kan het gepiep aanhouden. Deze aandoening wordt Tinnitus genoemd.

Bron: Quest

Comments (19)

 1. Dekorst 26 oktober 2017 at 21:59 Reply

  Duidelijke uitleg. Ik heb t regelmatig en vroeg me af wat het was. Kan het door bepaalde medicatie vaker voorkomen?

  1. David (Klinkt Goed Gehoorbescherming) 27 oktober 2017 at 13:56 Reply

   Als je hier regelmatig last van hebt adviseren wij je om naar een KNO-arts te gaan. Veel mensen nemen dit soort klachten niet serieus totdat het te laat is. Er zijn bij ons geen gevallen bekend waarbij oorsuizen of tinnitus wordt veroorzaakt door medicatie, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen oorzaak kan zijn. De meest voorkomende oorzaak is te hard lawaai. Maar vergeet niet dat het een geleidelijk proces is en niet altijd te herleiden tot lawaai. Als je regelmatig last hebt van een piep dan is een bezoek aan de KNO-arts zeker raadzaam.

 2. Jess 26 februari 2018 at 07:44 Reply

  Wat kan je doen om het te laten weggaan?

  1. Alex Pronker 20 november 2018 at 22:58 Reply

   een truck van mij is op een hoog toontje iets zeggen dat voor je werkt. Heb lang moeten zoeken maar toen kreeg ik het idee van de Netflix show Archer (die gast heeft iedere dag wel een aanval) om MIEP te zeggen. Probeer maar eens uit laat het van 30 seconde naar 5 dalen.

   1. Annette 4 februari 2019 at 09:22 Reply

    Alex kan je beter uitleggen wat je bedoeld met die MIEP méthode?

    1. Felipe Kerstel 6 juni 2019 at 01:49 Reply

     Dus ik lag dus in mijn bed geen muziek niks helemaal stil en kreeg ik opeens een niet zone zachte piep in mijn linker oor. ik ga vaak uit en luister bijna altijd muziek dus kan zijn dat me gehoor een beetje beschadigt is maar veel mensen hebben dat. Maar waar het voor mij eigenlijk om ging is dat het opeens komt en soms schrik ik er zelf een beetje van en dan denk ik zo van waarom precies als het stil komt het of soms als i lk twee geluiden tegelijkertijd hoor?

     1. Bieke 15 juni 2019 at 22:46

      Ik heb n precies hetzelfde. Wat kan ik er op het moment dat ik het hoor aan doen?

 3. kleurenadvies 21 maart 2018 at 22:39 Reply

  Prima werk.

 4. Melissa 22 juni 2018 at 22:04 Reply

  Hoi, wa een fijn artikel. Ik had laatst weer even zo een soort piep en ik erd er oppeens angstig van. Had later een beetje oorsuizen eerst een gehoortest gedaan. Hier uit bleek dat ik juist een heel goed gehoor heb en dat er niks mis is met mijn gehoor. Later voor het suizen naar de huisarts geweest die vertelde mij dat het suizen kon komen door een verstopte buis van eustachius. Nu weet ik eigenlijk dus wel dat ik geen tinnitus heb maar nog zou ik wel wat meer info willen. Wat is tinnitus? Wat hoor je dan? Oorzaken? Heb je dat dan boven elk geluid uit?

 5. Tinna 28 oktober 2018 at 21:56 Reply

  Hoi,dit uitleg heeft echt geholpen. Ik had paar minuten geleden zoiets gehad,maar meestal duurt het korter dan 30 seconden voordat het verdwijnt. Maar ik ga ook nooit langs de oorarts bijna,als ik het doe zijn mijn oren altijd prima en ik heb soms ook de gepiep als geluid zelfs niet hard is.

 6. Martine 8 april 2019 at 09:07 Reply

  Wat een duidelijke uitleg!

 7. kees 23 mei 2019 at 21:46 Reply

  piiiiiiiiiiiiieeeeeeeep

 8. Lisanne 11 juli 2019 at 16:33 Reply

  Ik ben dus 13 en ga nooit uit, ik luister geen harde muziek (soms wel met een oortje in maar nooit harder dan de helft van de streepjesbalk) en ik had zonet een zachte piep in mijn oor. Ik heb dit 3 keer eerder gehad dat plotseling er een zachte piep opdook. Heb ik dan een vorm van tinnitus?

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 11 juli 2019 at 16:56 Reply

   Af en toe een zachte piep kan inderdaad iedereen overkomen, ook zonder lawaai. Hoor je continu een piep dan spreken we van Tinnitus. In plaats van een piep kan het ook een andere toon zijn, zoals een fluittoon, gebrom of gesuis. Meestal is blootstelling aan te hard geluid de veroorzaker van de vervelende toon in je oor. Maar dat is niet altijd het geval. Een infectie of een hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld ook Tinnitus veroorzaken. De piep in je oor kan dus ook een uiting zijn van een ander lichamelijk probleem. Om zeker te zijn raden we je aan om je huisarts te raadplegen ter controle.

 9. Jacqueline 10 augustus 2019 at 21:33 Reply

  Ik heb deze piep al 10 jaar, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hoe ik eraan gekomen ben weet ik niet En kom er ook niet meer vanaf.
  Ik heb er mee leren leven ook al is t soms lastig. De piep is erg hard. Daardoor hoor ik Dus niet alle andere dingen. In gezelschap is t ook erg. Eigenlijk kun je maar met 1 persoon tegelijk praten anders wordt het chaos in je hoofd.

 10. ria 19 augustus 2019 at 16:58 Reply

  heb in link linkeroor harde piep na keer oor spuiten was goed toen ik niezen moest binnen in dicht geklapt weer goed geheeld nu harde piep in oren wat nu

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 20 augustus 2019 at 13:49 Reply

   Beste Ria, voor een goede diagnose zou u uw huisarts moeten vragen om een verwijzing naar de kno-arts. Uit uw verhaal lijkt de meest voor de hand liggende oorzaak dat het trommelvlies niet goed geheeld is na de beschadiging door het niezen. Dit kan op den duur ook pijnlijk worden dus we bevelen van harte aan om een kno-arts te bezoeken.

   1. Rob 14 september 2019 at 01:41 Reply

    Als ik slaap zoals nu dan klinkt in mijn linker oor compleet een band spelen met zang maar hoor ook niet wat ze zingen. Dat heb ik regelmatig. Ik draag ook gehoorapparaten en links BaHa systeem. Ik wordt hier knetter gek van. Ik kan ook niet slapen. Ik weet dat mijn BaHa systeem vrij hard staat dus help me. Ik hoor ook regelmatig steeds hetzelfde stukje gitaar solo en dan wel knuppel hard. Help me aub en dit geen grap of zo maar echt waar.

 11. ria 27 augustus 2019 at 06:27 Reply

  dankje heb een verwijzing na kno arst nu begint rechter oor ook erg hinderlijk de rechter oor is niet dicht geklapt maar hoop dat ze er aan kunnen doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

“Je wilt je kind toch horen opgroeien?!”

Gehoorschade kan grote gevolgen op je privéleven hebben Gehoorschade kan een grote impact hebben op zowel je

Reinig je otoplastiek regelmatig voor optimale werking

Wil je dat je otoplastiek lang meegaat én in perfecte conditie blijft? Dan is

Waarom zou je geen gehoorbescherming dragen?

Groeiend aantal mensen met gehoorschade Veel mensen zijn zich tegenwoordig bewust van het belang van

Waarschuwingen tegen oorsuizen aan dovemansoren gericht

Keel-, neus- en oor-(KNO) artsen zijn de wanhoop nabij. De preventiecampagnes tegen gehoorschade werken

800 tot 1600 mensen met blijvende gehoorschade door vuurwerk

Elk jaar met oud & nieuw zijn er veel vuurwerkslachtoffers te betreuren. Verwondingen die

Meeste gehoorschade in de bouw
Meeste gehoorschade in de bouw

Jarenlang heeft gehoorschade in de top 3 gestaan van meest voorkomende beroepsziekten in Nederland.

Gehoorschade? Doe de test!

Gehoorschade begint altijd in de hoge frequenties. Op deze pagina kun je snel testen

Liever doof dan oordoppen in?

In Metro vandaag de volgende kop: Liever doof dan gehoorbescherming in. Het grote publiek

Gehoorbescherming voor iedereen: de start van Klinkt Goed

Gehoorbescherming. Wettelijk verplicht boven de 85 dB, geadviseerd boven de 80 dB. Het lijkt

Uitgaanspubliek draagt nauwelijks gehoorbescherming

Vrijwel alle stappers hebben last van hun gehoor na een bezoekje aan een club