Blog Post

Wat is die piep in je oor?

Wat is de piep in je oor die je soms ineens hoort?

We kunnen dit heel kort en duidelijk uitleggen:

In het oor zitten 2 typen haarcellen, die geluidsgolven omzetten in een elektrisch signaal voor het brein. Een type haarcel is in staat om zelf trillingen te generen, om zacht geluid te versterken, zodat je het kunt horen. Dit gaat echter ook wel eens fout: dan is er geen geluid, maar de cellen maken wel trillingen. Als gevolg daarvan hoor je een geluid dat er niet is. Het duurt ongeveer 30 seconden voordat het lichaam doorheeft dat er iets niet klopt en het de fout rechtzet. Dan verdwijnt de piep weer. Bij gehoorschade zijn de haarcellen blijvend beschadigd en kan het gepiep aanhouden. Deze aandoening wordt Tinnitus genoemd.

Gevolgen van Tinnitus

Er zijn vele vormen van Tinnitus. Bij de één is het een piep maar het kan ook een brommend of suizend geluid zijn. Soms is het heel luid en bij een ander is het alleen hoorbaar als hij of zij stil in bed ligt. Tinnitus kan een enorme impact hebben op je leven. Studie en/of werk kunnen er onder lijden en ook je sociale leven. De toon blijf je voortdurend horen en zorgt voor concentratieproblemen, stress en zelfs slapeloosheid.

Oorzaken van Tinnitus

Trilhaartjes sterk uitvergroot

Haarcellen ‘trilhaartjes’ sterk uitvergroot

In de meeste gevallen ontstaat Tinnitus door blootstelling aan teveel of te lang hard geluid. Maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk:

Soms wordt oorsuizen veroorzaakt door een vernauwd bloedvat. Je hoort dan als het ware de bloedstroom op de maat van de hartslag door je hoofd of langs het oor suizen.

De Tinnitus kan ook veroorzaakt worden door een simpele verkoudheid of griep. Ernstige ziektes zoals MS kunnen ook Tinnitus veroorzaken.

Wat te doen?

Op dit moment zijn er nog geen effectieve behandelingen bekend die het continu piepen in je oor kunnen genezen. Beschadigde haarcellen zijn voorlopig onherstelbaar beschadigd. De meeste behandelingen zijn daarom gericht op symptoombestrijding en het leren omgaan met Tinnitus.

Ieder oor is anders en er zijn verschillende vormen van Tinnitus. Wat voor de een werkt is niet automatisch bij de ander ook een goed middel. Bij een lichtere vorm van Tinnitus kan bijvoorbeeld een gehoorapparaat de toon onderdrukken door omgevingsgeluid te versterken.

Medicatie

Er bestaat ook medicatie die de piep in je oor kunnen verminderen, zoals doorbloedingbevorderende medicijnen. Indien de Tinnitus wordt veroorzaakt door vernauwde bloedvaten kan dit helpen. Bij beschadigde haarcellen meestal niet.

In veel gevallen helpt cognitieve gedragstherapie om te gaan met de toon die je continu hoort. Als je ergens niet aan wil denken, ga je er juist heel erg aan denken. Met deze therapie leer je langzaam te wennen aan het geluid in allerlei verschillende omstandigheden.

Tegengeluid of juist rust en stilte?

Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen.

Anderen hebben juist afleiding nodig. Sommige mensen blijven zoveel mogelijk thuis om geluiden te vermijden omdat het de piep versterkt. Anderen zoeken juist geluiden op omdat het de piep, het gebrom of gesuis dan wordt onderdrukt.

Andere oorzaken dan geluid moeilijk te voorkomen

Wat we weten is dat emoties als stress en angst de Tinnitus verergeren. Slaaptekort maakt het vaak ook erger. Een verkoudheid of oorontsteking kan het ook verergeren. Hier is rekening mee te houden maar het is moeilijk te voorkomen.

Ook is er een verband gevonden tussen Tinnitus en Vitamine-D tekort. Nader onderzoek moet echter nog aantonen of een Vitamine-D supplement ook daadwerkelijk voordelen biedt aan tinnituspatiënten.

Een goede vorm van bestrijding is tinnitusrevalidatie. Vanwege de grote verschillen is deze revalidatie heel persoonlijk afgestemd. Eerst wordt onderzocht wat de Tinnitus vermindert en wat het verergert? Hier leer je dan op in te spelen in het dagelijks leven.

Heb je erg last van oorsuizen vraag je huisarts dan om een doorverwijzing naar een KNO-arts. In veel gevallen is er goed te leren leven met een piep in je oor.

‘Voorkomen is beter dan genezen’

Tinnitus die veroorzaakt wordt door lawaaischade is uiteraard te voorkomen door het dragen van gehoorbescherming. Bij dagelijks gebruik raden we aan om gehoorbescherming op maat te nemen. Dit is het meest comfortabel. Heb je niet dagelijks of niet hele dagen bescherming nodig dan kun je ook kiezen voor een goedkoper alternatief: universele gehoorbescherming met filter.

Klinkt Goed gehoorbescherming is verkrijgbaar voor slechts 119,80 per complete set (99,-exclusief btw). Universele gehoorbescherming met dezelfde keramische filters is verkrijgbaar vanaf 19,95. Maak een afspraak voor een gratis aanmeting. Bel: 085-30 31 535 of mail: info@klinktgoed.com

Update 4 februari 2020: Onderzoek met krachtige MRI-scanner biedt nieuwe inzichten bij tinnitus

Maastrichtse onderzoekers ontdekten dat hersenstructuren bij mensen met de gehoorschade tinnitus (oorsuizen) anders lijken samen te werken dan bij mensen die dit niet hebben. Nieuwe technieken geven meer inzicht in de aandoening die (nog) niet te genezen is.

Update 11 maart 2020: Nieuwe therapie tegen Tinnitus

De universiteit van Antwerpen test momenteel een nieuwe therapie uit met elektroden. Met succes, zo zou bij een op de drie patiënten de klachten al verminderd zijn. Toch blijven experts het erover eens dat voorkomen beter is dan genezen.

Update 25 augustus 2021: Verband gevonden tussen Tinnitus en Vitamine-D tekort

Het onderzoek van de Poolse onderzoekers laat een duidelijk verband zien tussen tinnitus en vitamine D-tekort. De onderzoekers geven aan dat er een nieuw en groter onderzoek nodig om te zien of een vitamine D supplement voordeel biedt voor patiënten met tinnitus. Ook is onderzoek nodig om te bepalen bij welke hoeveelheid van het supplement de tinnitusklachten verminderen.
De onderzoekers vinden wel dat hun onderzoek al voldoende bewijs laat zien om patiënten met tinnitus te adviseren hun vitamine D niveau te laten controleren.

Comments (62)

 1. Dekorst 26 oktober 2017 at 21:59 Reply

  Duidelijke uitleg. Ik heb t regelmatig en vroeg me af wat het was. Kan het door bepaalde medicatie vaker voorkomen?

  1. David (Klinkt Goed Gehoorbescherming) 27 oktober 2017 at 13:56 Reply

   Als je hier regelmatig last van hebt adviseren wij je om naar een KNO-arts te gaan. Veel mensen nemen dit soort klachten niet serieus totdat het te laat is. Er zijn bij ons geen gevallen bekend waarbij oorsuizen of tinnitus wordt veroorzaakt door medicatie, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen oorzaak kan zijn. De meest voorkomende oorzaak is te hard lawaai. Maar vergeet niet dat het een geleidelijk proces is en niet altijd te herleiden tot lawaai. Als je regelmatig last hebt van een piep dan is een bezoek aan de KNO-arts zeker raadzaam.

   1. Dinah 21 maart 2021 at 23:34 Reply

    Maar de kno arts weet het ook niet!!

 2. Jess 26 februari 2018 at 07:44 Reply

  Wat kan je doen om het te laten weggaan?

  1. Alex Pronker 20 november 2018 at 22:58 Reply

   een truc van mij is op een hoog toontje iets zeggen dat voor je werkt. Heb lang moeten zoeken maar toen kreeg ik het idee van de Netflix show Archer (die gast heeft iedere dag wel een aanval) om MIEP te zeggen. Probeer maar eens uit laat het van 30 seconde naar 5 dalen.

   1. Annette 4 februari 2019 at 09:22 Reply

    Alex kan je beter uitleggen wat je bedoeld met die MIEP méthode?

    1. Felipe Kerstel 6 juni 2019 at 01:49 Reply

     Dus ik lag dus in mijn bed geen muziek niks helemaal stil en kreeg ik opeens een niet zone zachte piep in mijn linker oor. ik ga vaak uit en luister bijna altijd muziek dus kan zijn dat me gehoor een beetje beschadigt is maar veel mensen hebben dat. Maar waar het voor mij eigenlijk om ging is dat het opeens komt en soms schrik ik er zelf een beetje van en dan denk ik zo van waarom precies als het stil komt het of soms als i lk twee geluiden tegelijkertijd hoor?

     1. Bieke 15 juni 2019 at 22:46

      Ik heb n precies hetzelfde. Wat kan ik er op het moment dat ik het hoor aan doen?

     2. Peter Berkhout 11 oktober 2019 at 16:45

      Ik heb dit al zolang ik me kan herinneren hoor altijd alleen in mijn linker oor ben daar ook doof aan geworden ben daar aan gewend geraakt heb er mee leren leven en heb er geen probleem mee
      Ben heel lang geleden bij een KNO arts geweest kon er niets mee maar ja er zijn ergere dingen in het leven

     3. Ben 13 mei 2020 at 10:48

      Meldpunt Hoge Pieptoon zoekt mensen die hinder hebben van hoge pieptonen door ultrasone katten verjagers.

   2. Appie 30 juli 2021 at 07:53 Reply

    Zoals de ouden zongen, piepen de jongen.

 3. kleurenadvies 21 maart 2018 at 22:39 Reply

  Prima werk.

 4. Melissa 22 juni 2018 at 22:04 Reply

  Hoi, wa een fijn artikel. Ik had laatst weer even zo een soort piep en ik erd er oppeens angstig van. Had later een beetje oorsuizen eerst een gehoortest gedaan. Hier uit bleek dat ik juist een heel goed gehoor heb en dat er niks mis is met mijn gehoor. Later voor het suizen naar de huisarts geweest die vertelde mij dat het suizen kon komen door een verstopte buis van eustachius. Nu weet ik eigenlijk dus wel dat ik geen tinnitus heb maar nog zou ik wel wat meer info willen. Wat is tinnitus? Wat hoor je dan? Oorzaken? Heb je dat dan boven elk geluid uit?

  1. Kashanta 10 november 2021 at 11:48 Reply

   Wat het ook kan zijnis spi rituele betichten. Ik heb ook laten testen er is niks aan de hand ook geen verstopping. Heb ik verder opgexocht en zijn brtichten of je naar jezelf luistert of je alles goed doet.

 5. Tinna 28 oktober 2018 at 21:56 Reply

  Hoi,dit uitleg heeft echt geholpen. Ik had paar minuten geleden zoiets gehad,maar meestal duurt het korter dan 30 seconden voordat het verdwijnt. Maar ik ga ook nooit langs de oorarts bijna,als ik het doe zijn mijn oren altijd prima en ik heb soms ook de gepiep als geluid zelfs niet hard is.

  1. Meneer de verbeteraar 2 november 2020 at 15:14 Reply

   nederlands goede erg

  2. Nordin 8 januari 2021 at 10:22 Reply

   Hoi,
   Ik hoor regelmatig een hoge piep maar dan verdwijnt het weer. Meestal lijkt mijn hersenen dat na een korte tijd automatisch te onderdrukken. Dit valt vooral op als ik ga slapen.

   Echter afgelopen nacht sliep ik even diep en toen ik weer wakker werd hoorde ik de piep opvallend harder. Hoe meer ik naar luister hoe harder het werd tot ik er angstig van werd. Ik probeerde rustig te blijven, maar lukte niet echt. Ik had daarna ook niet echt kunnen slapen door angst en het blijvende piep.

   Nu ik wakker ben hoor ik het nog steeds, maar valt minder op door omgevingsgeluid.

   Ik ben wel iemand die veel stresst en heb een paar jaar terug door mijn werk een flinke burn-out gehad. Sindsdien heb ik ook last van angststoornissen en stress ik regelmatig.

   Ik denk dat het bij mij niet aan m’n oren ligt, maar eerder in mijn hersenen.

   Mijn vraag is, als ik kan zorgen dat ik minder stress, wordt de piep dan minder? Ik ben stiekem bang er in de hersenen iets mis is gegaan waardoor de piep eindeloos blijft. Net als dat een software fout er voor zorgt dat een stukje code in een oneindige loop blijft hangen waardoor het systeem hangt. (Ik ben een programmeur).

   1. Kashanta 10 november 2021 at 11:50 Reply

    Probeer meditatie of joga gry is erg russt gevend. Mensen lachen er vaak om maar het is heel nuttig

 6. Martine 8 april 2019 at 09:07 Reply

  Wat een duidelijke uitleg!

 7. kees 23 mei 2019 at 21:46 Reply

  piiiiiiiiiiiiieeeeeeeep

  1. PIEPPPP *ik word doof denk ik* 29 januari 2021 at 17:42 Reply

   Dat is letterlijk wat ik nu hoor in mijn rechteroor.

 8. Lisanne 11 juli 2019 at 16:33 Reply

  Ik ben dus 13 en ga nooit uit, ik luister geen harde muziek (soms wel met een oortje in maar nooit harder dan de helft van de streepjesbalk) en ik had zonet een zachte piep in mijn oor. Ik heb dit 3 keer eerder gehad dat plotseling er een zachte piep opdook. Heb ik dan een vorm van tinnitus?

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 11 juli 2019 at 16:56 Reply

   Af en toe een zachte piep kan inderdaad iedereen overkomen, ook zonder lawaai. Hoor je continu een piep dan spreken we van Tinnitus. In plaats van een piep kan het ook een andere toon zijn, zoals een fluittoon, gebrom of gesuis. Meestal is blootstelling aan te hard geluid de veroorzaker van de vervelende toon in je oor. Maar dat is niet altijd het geval. Een infectie of een hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld ook Tinnitus veroorzaken. De piep in je oor kan dus ook een uiting zijn van een ander lichamelijk probleem. Om zeker te zijn raden we je aan om je huisarts te raadplegen ter controle.

   1. Nisa 9 januari 2021 at 11:35 Reply

    Ik ben ook 13 en ik luister vaak harde muziek en dan best lang. Ik hoor in de week 1-2 keer een piep in mijn linkeroor die 10 seconden duurt. Moet ik me zorgen maken?

   2. Emma 31 maart 2021 at 06:33 Reply

    Hoi, ik ben 12 en keek ongeveer een maand geleden een film. Er kwam toen zoals vaker even een piep. Ik ben altijd al bang geweest voor een permanente piep. Deze piep kwam net wat langer dan normaal dus na een minuut begon ik meteen te stressen. Sindsdien check ik elke ochtend of hij er nog is. Soms hoor ik m dan niet maar als ik het r aan denk komt hij wel. Ik luister nooit met oortjes, ik ga niet naar concerten etc. Mijn piep kwam in mijn linkeroor opdagen maar nu wisselt hij van plek en geluid af. Zo het door stress kunnen komen denk ik dan. Zou het kunnen zijn dat ik er zo mee bezig kunnen zijn dat hij er eigenlijk niet is maar ik me dingen inbeeld? Ik ben al bij een dokter geweest en die liet me mijn oren uitspuiten. Dat hielp niks. Ze hebben me gecontroleerd op me trommelvlies en hier was niks mis mee. Ik ben best wel bang. Weten jullie wat dit kan zijn? Is het permanent?

    1. Kashanta 10 november 2021 at 11:53 Reply

     Ja het kan stress zijn een verstopping maar kan ook spiritueel zijn. iedergrval nooit harde muziek gaan luisteren

  2. Alouisa 15 april 2020 at 17:14 Reply

   Maak je geen zorgen, het komt vast door de stress. Zelf ben ik al eens naar de dokter geweest het was wel erger dan stress. Maar normaal is het door de stress.

 9. Jacqueline 10 augustus 2019 at 21:33 Reply

  Ik heb deze piep al 10 jaar, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hoe ik eraan gekomen ben weet ik niet En kom er ook niet meer vanaf.
  Ik heb er mee leren leven ook al is t soms lastig. De piep is erg hard. Daardoor hoor ik Dus niet alle andere dingen. In gezelschap is t ook erg. Eigenlijk kun je maar met 1 persoon tegelijk praten anders wordt het chaos in je hoofd.

 10. ria 19 augustus 2019 at 16:58 Reply

  heb in link linkeroor harde piep na keer oor spuiten was goed toen ik niezen moest binnen in dicht geklapt weer goed geheeld nu harde piep in oren wat nu

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 20 augustus 2019 at 13:49 Reply

   Beste Ria, voor een goede diagnose zou u uw huisarts moeten vragen om een verwijzing naar de kno-arts. Uit uw verhaal lijkt de meest voor de hand liggende oorzaak dat het trommelvlies niet goed geheeld is na de beschadiging door het niezen. Dit kan op den duur ook pijnlijk worden dus we bevelen van harte aan om een kno-arts te bezoeken.

   1. Rob 14 september 2019 at 01:41 Reply

    Als ik slaap zoals nu dan klinkt in mijn linker oor compleet een band spelen met zang maar hoor ook niet wat ze zingen. Dat heb ik regelmatig. Ik draag ook gehoorapparaten en links BaHa systeem. Ik wordt hier knetter gek van. Ik kan ook niet slapen. Ik weet dat mijn BaHa systeem vrij hard staat dus help me. Ik hoor ook regelmatig steeds hetzelfde stukje gitaar solo en dan wel knuppel hard. Help me aub en dit geen grap of zo maar echt waar.

 11. ria 27 augustus 2019 at 06:27 Reply

  dankje heb een verwijzing na kno arst nu begint rechter oor ook erg hinderlijk de rechter oor is niet dicht geklapt maar hoop dat ze er aan kunnen doen

 12. Marianna res 7 oktober 2019 at 20:19 Reply

  Ik hoor ook wel eens een piep.Ik had een keer een bal tegen mijn oor gehad bij gym en sinds dien hoor ik wel eens een piep ,en als ik dan lang mijn oren dicht doe stopt het. Zoals net had ik een knal tegen mijn oor en toen hoorde ik een hele harde piep dus ik hield weer mijn oren dicht en het hielp.Maar ik raak vaak ongerust weten jullie misschien iets of hebben jullie tips.

 13. Henk 24 november 2019 at 12:13 Reply

  Hoi ik heb 24 uut perdag een harde toon ze kunne er niks aan doen kno zegt oortoestel kan het minder worden ik draag er twee maar het geluid is echt niet minder word er gek van als afleiding kijk ik wel 7 fils op een dag

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 27 november 2019 at 12:18 Reply

   Er zijn verschillende vormen van tinnitus. Verschillende oorzaken vragen ook om verschillende oplossingen. Per persoon is het dus zeer verschillend wat de beste manier is om te leren omgaan met Tinnitus. Voor de een werkt het om geluid te versterken met een hoortoestel, de ander is juist gebaat bij rust en stilte. Een hoortoestel werkt voor sommige mensen doordat het tegengeluid de toon opheft, als je gebaat bent bij rust aan je oren dan moet je natuurlijk juist geen hoortoestel dragen. Dan ben je gebaat bij het dragen van slaapdoppen of kantoordoppen zodat het geluid in je omgeving gedempt wordt en je minder prikkels krijgt die de toon aanwakkeren. Misschien is het goed om met je arts te overleggen of tinnitusrevalidatie iets voor jou is. Hierbij wordt onderzocht wat in jouw persoonlijke geval de tinnitus verergert of juist vermindert. Op basis van deze bevindingen krijg je het beste advies hoe je in het dagelijks leven het beste kan omgaan met de tinnitus.

  2. Kashanta 10 november 2021 at 11:56 Reply

   Stress kan het zijn. Maar ook spiritueel.

 14. Rosita 21 december 2019 at 11:33 Reply

  kijk ik ben army en soms luister ik met oortjes keihard BTSS want dan is het leuk maar soms krijg ik voor 10 seconden een piep in me oor en daarna is t weg ik heb dat ongeveer 3 keer per dag.

 15. Omar 30 december 2019 at 01:47 Reply

  Soms als ik in me bed lig hoor ik opeens een piep en dan word ik heel angstig en krijg ik een eng gevoel. Is dit een vorm van tinntinus.

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 30 december 2019 at 12:33 Reply

   Ja, als je een toon (piepen, brommen of suizen) hoort die er eigenlijk niet is, dan is dat een vorm van tinnitus. Gelukkig is het bij jou niet permanent en herstelt je gehoor zichzelf. Het idee dat de piep een keer niet vanzelf weggaat is waarschijnlijk wat je angstig maakt of een eng gevoel geeft? Helaas versterken angstgevoelens de tinnitus. Als de piep niet veroorzaakt wordt door schade door geluid, dan heeft het dragen van gehoorbescherming geen zin. Het is in jouw geval zeer raadzaam om een huisarts of KNO-arts te consulteren die de oorzaak kan achterhalen. Een oorzaak kan bijvoorbeeld een vernauwd bloedvat zijn. Een oorontsteking of stress kan ook van invloed zijn op de plotselinge piep. Helaas kunnen wij vanaf hier geen diagnose stellen. Maar inderdaad, elke fantoomtoon is een vorm van tinnitus.

 16. L.de Pauw 4 januari 2020 at 21:37 Reply

  .ik heb een geluid in mijn linkeroor zoals een sirene niet echt hard zodra ik in de auto stap begint het zodra die rijdt ook in mijn bed of gewoon op de bank heb wel 2 jaar geleden plotseling draaiduizelig gehad is wel niet zo hevig meer maar af en toe mijn hoofd draai had last van mijn evenwicht heeft het met mijn evenwicht misschien te maken L.

 17. Sanne 13 januari 2020 at 21:11 Reply

  Hallo, ik ben 14 jaar en heb wel eens last van een piep die vaak langer dan 30 seconden duurt. Ik ga niet uit en luister ook niet harde muziek. Ik heb wel een gaatje in mijn trommelvlies, maar daar heb ik afgelopen paar jaar geen ontstekingen of veel oorsmeer door gehad. Waar zou die piep door kunnen komen?

 18. Cor H 31 januari 2020 at 22:01 Reply

  Ik heb sinds 10 jaar 24 uur per dag tinnitus in beide oren..een snerpende pieptoon 24 uur per dag..in mijn rechter oor is het selfs iets harder..het is gehoor beschadeging die ik heb gekregen doordat ik jarenlang radio dj ben geweest..maar ook met oud/nieuw het harde knalvuurwerk heeft er geen goed aan gedaan..ik ben 52 en het lijkt naarmate ik nu ouder word erger te worden..ik heb gelezen dat het slikken van magnesium tabletten 2X daags de tinnitus zou verminderen..dat leek in begin wel wat te helpen..maar zat helaas tussen mn oren..ook oor kruidendruppels speciaal tegen tinnitus via Ali express hebben geen verbetering opgeleverd..ik zit er erg mee en zou er bij wijze van spreken een moord voor doen om er vanaf te komen..
  Is er dan ECHT niets tegen te doen??..iets van een medicijn ofzo?…iedere tip is welkom!

 19. Linda 11 april 2020 at 11:59 Reply

  Hallo,
  Kan de tinnitus ook ná een periode van stress (tijdelijk) erger worden?
  Ik heb maanden lang erg veel stress gehad maar sinds een paar weken gaat het weer wat beter. Juist nu heb ik last van een piepje in mijn rechteroor. Niet steeds op dezelfde hoogte, wisselt wat af. Soms ook even opeens voor korte tijd weg (10sec) en dan begint het weer.

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 16 april 2020 at 14:58 Reply

   Stress is zeker van invloed op de Tinnitus net zoals angst. Slaaptekort maakt het vaak ook erger. Helaas zijn deze drie nogal op elkaar van invloed. Gevoelens van angst en stress zijn meestal moeilijk te onderdrukken en hebben helaas weer tot gevolg dat je minder goed slaapt. Probeer daarom te voorkomen dat je in een vicieuze cirkel terecht komt.

 20. Linda 23 juni 2020 at 07:40 Reply

  Wat veel mensen niet weten is dat je wel degelijk last van oorsuizen kunt krijgen bij gebruik van sommige medicatie. Heb het zelf ondervonden. Heb een tijdje in een stressvolle periode Lorezapam gebruikt. Kreeg toen last van oorsuizen. Ik dacht dat het van de stress kwam. Maar bij het afbouwen en stoppen van de Lorazepam werd het na een tijdje minder. Soms gebruik ik, bij drukke periodes, nog wel eens eentje maar dan komt het oorsuizen geheid weer terug. Die staat ook in de bijsluiter van dit middel. Gebruik het daarom zo weinig mogelijk. Ik hoop dat iemand hier iets aan heeft.

  1. Jans 3 oktober 2022 at 20:50 Reply

   Ik slikte een paar weken malariapillen en kreeg er ook last van, dus goed mogelijk dat andere medicatie deze bijwerking ook heeft.

 21. Suzie 18 augustus 2020 at 14:32 Reply

  Als je met je vingers je oren dicht doet hoor je dan die bloedvaat kloppen of is dat wat anders?

 22. Liam 10 september 2020 at 17:31 Reply

  Dag, Ik ben liam en ik fitness zonder muziek maar ernet na het fitnessen krijg ik een spontane piep in mijn oren die nu al 3u doorgaat trekt deze nog weg want ik hoop van wel
  Mvg Liam

 23. lenny 6 oktober 2020 at 14:24 Reply

  hallo
  ik heb nu drie dagen een zacht piepje in mijn rechteroor. en soms pijnlijke steken erbij
  als ik in bed lig is het vreselijk maar soms stopt het voor een halfuurtje dan ben ik opgelucht.
  waar naar het daarna weer verder gaat
  ik vraag me af zou het nog kunnen overgaan ook omdat het soms stopt voor een poos

  1. Klinkt Goed Gehoorbescherming 7 oktober 2020 at 08:27 Reply

   Beste Lenny, om te kunnen beoordelen wat de kans is dat het over gaat zou je de oorzaak moeten achterhalen. Blootstelling aan teveel geluid is niet altijd de oorzaak. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met je bloeddruk of misschien heb je een virus? Door de combinatie met pijnlijke steken raden we je zeker aan om een afspraak te maken met een kno-arts zodat deze kan onderzoeken wat de oorzaak is en eventueel een behandeling kan adviseren. We hopen voor je dat het snel over gaat.

 24. RD 23 november 2020 at 11:05 Reply

  Al vele jaren een constante pieptoon in mijn oren. Na onderzoek bij een NKO-arts werd me tot mijn eigen grote verbazing verteld dat er géén schade zou zijn. Volgens de NKO-arts lag de oorzaak bij mijn amandelen.
  Het klopt dat ik tot die tijd veel last had van keelpijn, minstens één keer per jaar een keelontsteking had en de huisarts me ook al paar keer had verteld dat ik “grote amandelen” had en misschien moest overwegen deze te laten verwijderen.
  5 jaar terug liet ik dit doen. De keelpijn en keelontstekingen zijn sindsdien helemaal opgelost. Hoeraa! Maar de pieptoon, die bleef.

  Ik geloof, na al die jaren, nog steeds niet dat de amandelen hier ook maar iets mee te maken konden hebben. Wat is jullie mening hierover?

  Het is de ene dag erger dan de andere. Ik stel vast dat bij weinig slaap en veel stress (het ene gaat door mijn job vaak gepaard met het andere) het inderdaad erger en luider lijkt.
  Ik heb er steeds deugd van dat er omgevingsgeluiden zijn. Muziek, verkeer, spelende kinderen, pratende mensen, … maakt niet uit. Alleen dan “vergeet” ik even het gepiep, want weg is het natuurlijk niet. Jammer genoeg.

 25. Mieke 28 november 2020 at 01:03 Reply

  Ik heb het 24 /,7

  1. Nisa 9 januari 2021 at 11:31 Reply

   Ben je al langs de NKO-arts geweest?

 26. Iris 21 december 2020 at 19:07 Reply

  Hallo, sinds ruim een jaar heb ik in de zomermaanden last dat mijn oren dicht gaan (Alsof je een tunnel in gaat met de auto en je oren dicht klappen). Dit heb ik alleen als ik in de warme kassen aan het werk ben. Daarnaast heb ik vaak een suis in me oor en als ik alcohol op heb (Zonder dat ik naar een feest of ergens met veel herrie geweest ben) wordt dit erg versterkt en de volgende dag is het weg. Zo af en toe ook een korte piep in me oor maar niet vaak. Zelf hoor ik nog harstikke goed en kan ik de hoogste piepjes wie van een apparaat af kunnen komen er gelijk uithalen.
  Kan dit ook tinnitus zijn? Ondanks dat je gehoord nog goed is?

 27. Nisa 9 januari 2021 at 11:30 Reply

  Ik heb af en toe ook een piep in m’n linkeroor. Het is niet een vreselijk harde piep, maar op een normale volume. Ik luister wel vaak naar harde muziek en heb redelijk vaak oortjes in. Moet ik me zorgen maken?

 28. Lennaert 17 maart 2021 at 18:30 Reply

  Ik heb er de laatste tijd ook veel last van. Heb wel veel stress door relatie problemen en werk. Bij mij is er wel een constant piepje in mijn linker oor, als ik er op let is het irritant maar meestal als ik bezig ben deert het me niet zo. Sommige dagen (vandaag is er een van) klapt soms mijn linker oor “dicht” en dan krijg ik een heel hoog irritante beep die ongeveer 20 seconden aanhoud. Ik heb vrij weinig geslapen en heb ook last van hoofdpijn vandaag. Kan er echt goed chagreinig van worden

 29. Mr T 28 maart 2021 at 21:07 Reply

  In 2018 2.5 maand niet geslapen door ptsd
  klachten,kreeg olanzapine om te slapen,daarna afgebouwd nu een piep in mijn oren ,tja slaap heb je nodig ,maar het kan ook die medicijnen zijn

 30. Julie 29 maart 2021 at 16:58 Reply

  Ik ben student en kreeg plots na de examen periode een continue suis in mijn rechter oor en een tuut in mijn linker oor(die erger werd en nu is deze weer minder), ik luister nooit luide muziek of ga nooit naar fuiven of concerten. De huisarts en 2 artsen zeiden dat ik geen gehoorschade heb dus dat de tuut zou moeten overgaan, maar we zijn 4 maand verder en ik heb nog steeds last van tinnitus, ik nam een tijdje geleden medicatie tegen hoofdpijn en stress maar op de bijsluiter stond dat dit oorzuizen kan veroorzaken, zou dit dan de oorzaak kunnen zijn? Want nu zit ik te denken dat de tuut nooit meer zal overgaan, ookal is er geen duidelijke oorzaak.

 31. Anoniem 10 augustus 2021 at 16:57 Reply

  Is er ook al eens onderzoek gedaan na het slikken van antidepressiva dat je dan als bijwerking een piep/suizing krijgt?

 32. Anoniem 23 januari 2022 at 12:45 Reply

  Hoi!
  Ik ben 23 jaar en heb ondertussen al sinds 2 jaar last van mijn hartslag die ik continu in mijn linkeroor hoor samen met een druk gevoel.
  KNO’s hebben alles onderzocht en er is niks uitgekomen.
  Ondertussen is alles in een neerwaartse spiraal aan het gaan. Door de stress die ik krijg van wit gevoel en geluid ben ik darm/maag klachten beginnen krijgen samen met duizeligheid en misselijkheid!
  Mijn leven staat nu een beetje “on hold”
  Maar we blijven elke dag vechten om toch maar weer door te gaan!
  Keep your head up guys

 33. Marcus 31 januari 2022 at 10:54 Reply

  Ook hier sinds een verkoudheid/ griep/ covid last van een piep in beide oren. De rechterkant lijkt nu sinds een paar dagen weg. Maar links hoor ik een luide fluittoon. En het lijkt erop alsof er vuil in m’n oor zit. Huisarts wil m’n oren niet meer uitspuiten, want brandschoon. Ook niets achter het trommelvlies te zien. Geen ontsteking.
  Nu moet ik een week neusdruppels gaan gebruiken. Maar veel vertrouwen heb ik er niet in. Was tot een paar dagen terug snotterig. Maar m’n neus is netjes open. En heb daar ook geen last meer van.
  Ik vrees een onverklaarbare onherstelbare tinnitus. Ik bescherm mijn oren altijd tegen harde geluiden. Tis echt sinds die griep ontstaan. En dus het nare gevoel dat er iets in m’n oor zit.
  Is het zinvol naar de KNO arts te gaan?

 34. Roos 3 september 2022 at 06:46 Reply

  Ik heb dus ook twee geluiden in mn linkeroor. Een pieptoon alsof een vrachtwagen achteruit rijdt en een suisgeluid. Ik hoor het voornamelijk als het stil is, maar als ik op mn oor ga liggen die dat geluid maakt, of mn oor dichtdoe, dan hoor ik het niet meer. Ook stopt het soms opeens om 30 sec later weer opnieuw te beginnen. Is dit herkenbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

Koptelefoon én gehoorbescherming – Betere noise cancelling bestaat niet!

Op bouwplaatsen, werkplaatsen en productiehallen schalt de radio vaak keihard uit de speakers om

Goede voornemens? Vergeet je oren niet!

Hoppa en toen zaten we alweer in de 3e week van een nieuw decennium! Heb

KNO artsen voor verbod op consumentenvuurwerk

Elk jaar rond oud & nieuw lopen honderden tot duizenden mensen letsel op door

Gehoorschade merk je niet direct

Vaak gevolg van jarenlange opeenstapeling Dat je van lawaai, zoals een harde knal, gehoorschade kan

Hogere productiviteit dankzij kantoordoppen

Afleiding in kantoortuinen kost het bedrijfsleven 50 miljard euro per jaar. Met name geluidsoverlast

“Je wilt je kind toch horen opgroeien?!”

Gehoorschade kan grote gevolgen op je privéleven hebben Gehoorschade kan een grote impact hebben op zowel je

Reinig je otoplastiek regelmatig voor optimale werking

Wil je dat je otoplastiek lang meegaat én in perfecte conditie blijft? Dan is

Waarom zou je geen gehoorbescherming dragen?

Groeiend aantal mensen met gehoorschade Veel mensen zijn zich tegenwoordig bewust van het belang van

Waarschuwingen tegen oorsuizen aan dovemansoren gericht

Keel-, neus- en oor-(KNO) artsen zijn de wanhoop nabij. De preventiecampagnes tegen gehoorschade werken

Jaarlijks tot 1.600 mensen met blijvende gehoorschade door vuurwerk

Elk jaar rond oud & nieuw zijn er veel vuurwerkslachtoffers. Er is gelukkig steeds

Meeste gehoorschade in de bouw
Meeste gehoorschade in de bouw

Jarenlang heeft gehoorschade in de top 3 gestaan van meest voorkomende beroepsziekten in Nederland.

Gehoorschade? Doe de test!

Gehoorschade begint altijd in de hoge frequenties. Op deze pagina kun je snel testen

Liever doof dan oordoppen in?

In Metro vandaag de volgende kop: Liever doof dan gehoorbescherming in. Het grote publiek

Uitgaanspubliek draagt nauwelijks gehoorbescherming

Vrijwel alle stappers hebben last van hun gehoor na een bezoekje aan een club

Gehoorbescherming voor iedereen: de start van Klinkt Goed

Gehoorbescherming. Wettelijk verplicht boven de 85 dB, geadviseerd boven de 80 dB. Het lijkt