Blog Post
Naar huis door te harde muziek
Muziek op festivals en muziekevenementen is vaak zo hard dat een derde van de jongeren voortijdig naar huis gaat. Dat blijkt ten minste uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 1044 jongeren van 18 tot en met 30 jaar. Het merendeel vindt dat de organisatoren verantwoordelijk zijn voor informatie over gehoorschade en gehoorbescherming. Maar het merendeel wil ook graag goede muziek hard horen. Als je geen gehoorbescherming draagt, is het daarom verstandig om je af en toe even terug te trekken op het festivalterrein zodat je je oren even rust kunt geven. De tijd waarin je in het harde geluid staat is namelijk bepalend voor de hoeveelheid schade.
Een positieve ontwikkeling is dat steeds meer jongeren gehoorbescherming dragen. 36 procent van de respondenten draagt oordoppen op muziekfestivals en evenementen. Bij een onderzoek 4 jaar geleden onder 130.000 stappers lag dit percentage nog maar op 4 procent. Het probleem blijft nog steeds dat er onder jongeren te weinig kennis is over kwaliteitsgehoorbescherming waardoor velen liever doof worden of gehoorbescherming dragen waarbij ze minder genieten van de muziek. De meesten denken bij gehoorbescherming namelijk aan die goedkope gele schuimproppen. Deze zijn totaal niet comfortabel en maken het geluid dof. Klinkt Goed heeft op festivals daarom alleen oordoppen met het beste geluid, voorzien van de nieuwe generatie keramische filters.
Te weinig kennis over akoestische muziekfilters
Er is bij festivalbezoekers nog te weinig kennis over comfortabele akoestische kwaliteitsgehoorbescherming, zoals Nonoise Music of otoplastieken. Men weet niet dat deze gehoorbescherming is voorzien van keramische filters met een perfecte akoestiek. En dat het geluid wordt gedempt zonder verlies van de geluidskwaliteit. “Het is bij de gehoorbescherming van Klinkt Goed alsof je gewoon het volume zachter zet, terwijl je nog steeds de bas en alle trillingen in je buik voelt.”
Sinds 2014 heeft de Hoorstichting afspraken gemaakt met de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) over het geluidsniveau bij muziekevenementen. Op de dansplekken is het volume echter vaak 105 dB. Gehoorbeschemring is daarbij wel noodzakelijk als je geen gehoorschade wil oplopen. Gelukkig wordt er op bijna alle festivals gehoorbescherming verkocht. Klinkt Goed staat ook op steeds meer festivals en geeft daarbij persoonlijke voorlichting en mensen kunnen zelfs direct worden aangemeten voor gehoorbescherming op maat.
Mensen gaan eerder weg of blijven zelfs thuis
Uit het onderzoek is gebleken dat ruim de helft van de festivalbezoekers door organisatoren van een festival weleens is geïnformeerd over gehoorschade. Toch lopen er blijkbaar veel jongeren eerder weg omdat de muziek te hard staat. Daar moet verandering in komen. Want uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren die nooit naar een festival gaan dat vaak niet doen vanwege de te harde muziek (73 procent). Hier laten festivalorganisatoren duidelijk kansen liggen”, aldus Kelly Coenen, woordvoerder bij de Hoorstichting.
Volgens Coenen is het tijd voor de overheid om een wettelijke limiet van het geluidsniveau bij muziekevenementen in het leven te roepen. “Een groot aantal organisatoren houdt zich aan het huidige convenant maar er zijn er nog te veel die niet zijn aangesloten. Zij zijn van mening dat bezoekers wegblijven als de muziek niet hard genoeg aan staat. Ons onderzoek toont juist aan dat te harde muziek een groot probleem is. Bezoekers lopen weg of blijven weg.” Voor jongeren lijkt een wettelijke geluidslimiet overigens niks nieuws. Ruim acht op de tien respondenten dachten dat er in Nederland al een limiet geldt op festivals/muziekevenementen.
Blijf niet te lang in harde muziek!
Voor het twee derde deel van de festivalbezoekers die nog geen gehoorbescherming dragen, raadt Klinkt Goed aan om in elk geval niet te dicht en zeker niet te lang bij speakers te staan. Zoek af en toe even een rustig plekje op het festivalterrein op, bijvoorbeeld op het foodcourt of ergens ver weg van de speakers, zodat je oren even tot rust kunnen komen. Je hoeft dan niet eerder weg door de harde muziek en kun je het beter volhouden tot het einde.
Uiteraard zorgt de gehoorbescherming van Klinkt Goed er voor dat te harde muziek tot een acceptabel niveau wordt gedempt, zonder vervorming van het geluid. Onze universele oordoppen dempen gemiddeld 21 dB. Dus bij een festival waar het geluid 105 dB is wordt het geluidsniveau teruggebracht tot 84 dB. Op dit niveau ben je de hele dag beschermd en kun je comfortabel van de harde muziek genieten. Je voelt dan geen druk meer op je oren en hebt achteraf niet die vervelende piep in je oren. Wel blijf je genieten van de trillingen door de harde muziek die je voelt door je hele lichaam! Wil je nog beter en comfortabeler gehoorbescherming? Kies dan voor onze otoplastieken (gehoorbescherming op maat).
Bron: ANP