Blog Post
Gehoorschade merk je niet direct
Vaak gevolg van jarenlange opeenstapeling
Dat je van lawaai, zoals een harde knal, gehoorschade kan oplopen, weten de meeste mensen wel. Maar dat is niet hoe de meeste gehoorproblemen bij mensen ontstaan. Vaak is het een jarenlange opeenstapeling van kleine (onmerkbare) schades. Gehoorverlies is een langzaam proces. Gehoorschade betekent ook niet dat je meteen doof bent. Je hoort alleen steeds minder in bepaalde frequenties en hebt op een gegeven moment meer volume nodig. Dat merk je pas echt wanneer het te laat is.
Bereik wordt langzaam minder, beginnend bij de hoge frequenties
Maar hoe loop je dan precies die schade op? En nog belangrijker: hoe kan je dit voorkomen? Naarmate we ouder worden gaat het bereik van ons gehoor geleidelijk achteruit. Dit proces wordt versneld door een jarenlange opeenstapeling van luide, maar ook minder luide, gebeurtenissen. Denk aan lawaai tijdens het verbouwen, regelmatig uitgaan, spreekkoren en fluitconcerten in een stadion, een schoolklas met schreeuwende kinderen, muziek maken (drums, saxofoon, elektrische gitaar, etc), vuurwerk afsteken met oud & nieuw, langdurig of te hard muziek luisteren via oordopjes van je telefoon of gamen met hoog volume. Test hoe goed jij nog hoort.
Gehoorschade op steeds jongere leeftijd
Vooral de EarPods en koptelefoons zijn er de oorzaak van dat er in Nederland steeds meer jongeren zijn met hoorproblemen. Hoe langer je die koptelefoon op hebt met hard geluid, hoe schadelijker het is! Lekker samen op de bank zitten waarbij iedereen zijn of haar eigen favoriete Netflix-serie streamt of muziek luistert via oordopjes of koptelefoons lijkt lekker rustig. De ander heeft geen last van jouw geluid, maar zo ontstaat wel versneld gehoorschade!
Elke 3 decibel meer, is een verdubbeling van geluid
Ook goed om je te realiseren: elke 3 decibel meer halveert de tijd waarop geluid schade veroorzaakt! Te lang of te hard muziek luisteren via die coole EarPods is dus niet zo’n goed idee. Apple heeft dat gelukkig al door en heeft daarom in de gezondheidsapp extra aandacht voor het gehoor. De Apple watch waarschuwt zelfs al wanneer het geluidsniveaus detecteert die schadelijk zijn voor je gehoor.
Minder lawaai maar prima gesprek
Minder lang of minder hard luisteren naar je EarPods is een oplossing, in de meeste andere situaties met teveel geluid is gepaste gehoorbescherming de oplossing. Niet alleen op de motor of op een festival, maar juist ook bij een lange vlucht, als je een tijdje in de tuin aan het snoeien bent of als je uit gaat. Niet alleen in clubs, maar ook in de kroeg waar je het misschien niet verwacht. Bijkomend voordeel is dat je gesprekken met mensen om je heen beter kunt volgen als je gehoorbescherming draagt.
Het dragen van gehoorbescherming wil niet zeggen dat je je afsluit en dat je doffe klanken hoort. Onze oordoppen beschermen je gehoor met een keramisch geluidsfilter waarbij je gehoor beschermd wordt maar je – via het open filter – in open verbinding staat met je omgeving. Het akoestisch filter zorgt voor een natuurgetrouw geluid. Geen doffe klanken, maar haarscherp geluid, alleen gedempt. Je kunt dus prima een gesprek volgen en voeren met mensen in je directe omgeving.
Naast oordoppen die je beschermen tegen teveel geluid, zijn er slaap-oordoppen om beter te kunnen slapen, zwemdoppen die beschermen tegen water in je oren bij het zwemmen, tegen oorpijn bij het vliegen en kantoordoppen die je helpen beter te concentreren op kantoortuinen of bij het studeren. Naast op maat gemaakt gehoorbescherming, kun je ook kiezen voor universal-fit earplugs. Deze universele gehoorbescherming heeft dezelfde keramische kwaliteitsfilters die zorgen voor de beste akoestiek. Met oordoppen van Klinkt Goed weet je zeker dat je de best mogelijke gehoorbescherming hebt, comfortabel en met het beste geluid. Zo kan je nog jaren genieten van uitgaan, zonder die gekmakende piep.