Blog Post

KNO artsen voor verbod op consumentenvuurwerk

Elk jaar rond oud & nieuw lopen honderden tot duizenden mensen letsel op door vuurwerk. Naast zichtbaar letsel aan handen, ogen benen of het gezicht, is er ook onzichtbare en niet direct waarneembare schade aan het gehoor. “De huidige maatregelen – onder andere van gemeenten – leiden helaas niet tot een structurele daling van slachtoffers en schade. Daarom zijn de KNO-artsen voor een verbod op consumentenvuurwerk.”

Onderteken ook het Nationaal Vuurwerkmanifest

Klinkt Goed steunt de oproep van KNO artsen en ondertekende het vuurwerkmanifest. Wij houden van vuurwerk, en het vuurwerk waarmee het fout gaat is in bijna alle gevallen al illegaal, dus wij vragen ons af in hoeverre een verbod wordt gehandhaafd. Maar omdat er in de praktijk steeds meer mensen slachtoffer zijn van een ongeluk of ‘incident’ met vuurwerk, zijn wij voor een georganiseerd professioneel vuurwerk als alternatief voor het consumentenvuurwerk. En zo lang het nog niet is verboden adviseren we natuurlijk het gebruik van veiligheidsbrillen en gehoorbescherming. Helaas moet het altijd eerst fout gaan voordat we dit inzien.

Gehoorschade niet direct waarneembaar

Tegenwoordig zie je steeds meer kinderen en volwassenen die veiligheidsbrillen dragen en aansteeklonten gebruiken. Het dragen van gehoorbescherming bij het afsteken van vuurwerk zou net zo gewoon moeten zijn maar is het niet. Waarschijnlijk omdat gehoorschade minder afschrikwekkend is dan een verbrand oog of het verliezen van een hand. Bovendien wordt gehoorschade vaak niet eens direct opgemerkt. Na het afsteken van vuurwerk denkt iedereen alles nog net zo goed te kunnen horen. Gehoorverlies begint echter altijd in de hoge frequenties dus dat merk je niet direct. Wanneer je een piep of suis in je oor hebt gehad na het afsteken van vuurwerk, dan heb je toch echt gehoorschade opgelopen en is je frequentiebereik iets afgenomen. En wat als die vervelende piep zelfs niet meer weggaat?

Groeiende steun voor verbod consumentenvuurwerk

Niet alleen KNO artsen, oogheelkundigen en andere medische specialisten pleiten voor een vuurwerkverbod. Uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van Localfocus blijkt dat 60 procent van de Nederlanders graag een verbod op vuurwerk wil. 12 procent staat er neutraal in en 28 procent van de ondervraagde mensen wil graag blijven afsteken. Een paar jaar geleden was er nog een overgrote meerderheid in Nederland tegen een vuurwerkverbod.

Weerstand niet alleen door fysieke schade

De groeiende steun voor een vuurwerkverbod is te verklaren doordat steeds meer mensen overlast ervaren van vuurwerk; Hoge kosten door vernielingen en brandjes; Brandweer- en ambulance-personeel dat op veel plaatsen onder politiebegeleiding moet werken tijdens de jaarwisseling; Onveilige opslag van enorme hoeveelheden illegaal vuurwerk in gewone woonhuizen; Mensen die het lollig vinden om mensen te laten schrikken met vuurwerk. Veel vuurwerk wordt ook nog eens afgestoken onder invloed van de nodige alcohol of drugs, wat de veiligheid niet ten goede komt. Het zorgt er voor dat ouderen en kinderen in sommige plaatsen niet meer de straat op durven. Het geeft stress bij mens en dier. Ook voor mensen met een beperking is het een lastige tijd. Denk hierbij aan mensen die afhankelijk zijn van een hulphond of aan mensen die door een beperkt gezichtsvermogen een knal niet kunnen zien aankomen. Een vuurwerkverbod is niet meer alleen tegen de verwondingen en fysieke schade door ongelukken, maar is een zaak van veiligheid op straat.

Maatregelen leiden niet tot meer veiligheid

Er zijn diverse maatregelen genomen om de letselschade en overlast door vuurwerk terug te dringen, waaronder een beperking van de toegestane tijd voor het afsteken van vuurwerk, de invoering van vuurwerkvrije zones en een verbod op verschillende typen risicovol vuurwerk. De huidige maatregelen en regelgeving rondom vuurwerk zijn in de praktijk niet of nauwelijks te handhaven en leiden niet tot een structurele daling van slachtoffers. Een verbod op zwaarder vuurwerk leidt in de praktijk juist tot een stijging van de illegale verkoop.

“Zolang wij de politiek met dovemansoren toespreken zullen patiënten met dove oren op ons spreekuur blijven komen.”

Marleen Vleming, voorzitter KNO-vereniging

Tjeerd de Faber, oogarts en mede-initiatiefnemer van het Vuurwerkmanifest, ziet ieder jaar veel slachtoffers. “Mijn hele carrière werk ik hard om het zicht van mensen te verbeteren, al is het maar met één procent. Eén klap van een stuk vuurwerk kan al zorgen voor onherstelbare schade aan het oog. Vuurwerk is heel mooi om te zien, maar moet niet het laatste zijn dat je ogen zien. Meer aandacht hiervoor blijft nodig en wij zijn dan ook ontzettend blij dat nu ook de KNO artsen zich bij het Vuurwerkmanifest aansluiten”.

Onderteken ook het vuurwerkmanifest!

1.700 organisaties, variërend van groot tot klein, en 78.000 particulieren hebben het Vuurwerkmanifest inmiddels getekend, onder wie oogartsen, kinderartsen, jeugdartsen, plastisch chirurgen, huisartsen, de landelijke artsenkoepel KNMG, dierenorganisaties, Achmea en de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook Klinkt Goed heeft gehoor gegeven aan de oproep van KNO artsen en steunt het initiatief door het manifest als organisatie te ondertekenen. We houden wel van vuurwerk en hopen dat de traditie blijft bestaand door middel van een georganiseerd veilig professioneel vuurwerk in dorpen en steden.

Teken het manifest op www.vuurwerkmanifest.nl .

Gehoorbescherming

We zien vandaag dat de voorverkoop van vuurwerk dit jaar weer met 5 procent is gestegen. Een meerderheid voor een verbod op consumentenvuurwerk zal waarschijnlijk nog lang niet breed gedragen worden in de samenleving. Zo lang iedereen nog zelf vuurwerk afsteekt raden wij dus aan om vooral je gehoor te beschermen. Met universele oordoppen of otoplastieken kun je gehoorschade voorkomen. Deze gehoorbescherming hoef je niet alleen aan te schaffen voor eenmalig gebruik bij vuurwerk. Je kunt ze ook gebruiken tijdens het uitgaan, motor rijden of andere toepassingen.

Bronnen:
Vuurwerkmanifest
Hoordetail
Localfocus
Medisch Contact
Vuurwerkbarometer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

Koptelefoon én gehoorbescherming – Betere noise cancelling bestaat niet!

Op bouwplaatsen, werkplaatsen en productiehallen schalt de radio vaak keihard uit de speakers om

Gehoorschade merk je niet direct

Vaak gevolg van jarenlange opeenstapeling Dat je van lawaai, zoals een harde knal, gehoorschade kan

Hogere productiviteit dankzij kantoordoppen

Afleiding in kantoortuinen kost het bedrijfsleven 50 miljard euro per jaar. Met name geluidsoverlast

“Je wilt je kind toch horen opgroeien?!”

Gehoorschade kan grote gevolgen op je privéleven hebben Gehoorschade kan een grote impact hebben op zowel je

Reinig je otoplastiek regelmatig voor optimale werking

Wil je dat je otoplastiek lang meegaat én in perfecte conditie blijft? Dan is

Waarom zou je geen gehoorbescherming dragen?

Groeiend aantal mensen met gehoorschade Veel mensen zijn zich tegenwoordig bewust van het belang van

Waarschuwingen tegen oorsuizen aan dovemansoren gericht

Keel-, neus- en oor-(KNO) artsen zijn de wanhoop nabij. De preventiecampagnes tegen gehoorschade werken

Jaarlijks tot 1.600 mensen met blijvende gehoorschade door vuurwerk

Elk jaar rond oud & nieuw zijn er veel vuurwerkslachtoffers. Er is gelukkig steeds

Meeste gehoorschade in de bouw
Meeste gehoorschade in de bouw

Jarenlang heeft gehoorschade in de top 3 gestaan van meest voorkomende beroepsziekten in Nederland.

Gehoorschade? Doe de test!

Gehoorschade begint altijd in de hoge frequenties. Op deze pagina kun je snel testen

Liever doof dan oordoppen in?

In Metro vandaag de volgende kop: Liever doof dan gehoorbescherming in. Het grote publiek

Wat is de piep in je oor die je soms ineens hoort?

In het oor zitten 2 typen haarcellen, die geluidsgolven omzetten in een elektrisch signaal

Uitgaanspubliek draagt nauwelijks gehoorbescherming

Vrijwel alle stappers hebben last van hun gehoor na een bezoekje aan een club

Gehoorbescherming voor iedereen: de start van Klinkt Goed

Gehoorbescherming. Wettelijk verplicht boven de 85 dB, geadviseerd boven de 80 dB. Het lijkt